Indisch – Sajoer lodeh, groenten in kokosbouillon

Dit recept is van mijn moeder. Een sajoer is een gerecht van groenten in een (kokos)bouillon, maar is geen soep. Je eet het met rijst en is vaak onderdeel van een rijsttafel. De ingredienten van sajoer lodeh kunnen verschillen, net als het schrijven van de naam. De basis is, zoals in veel Indische gerechten van onze familie, ui, salam, laos en sambal. Als er kids mee eten kan je de sambal vervangen door rode paprika of een tomaatje zonder de pitjes. Ik ben gewend om met sambal oelek te koken, ik zou er niet zo snel mee eten aan tafel. Dat doe ik meestal met extra pittige sambal van een bepaald merk van de toko. Dat is ook een beetje wat je eigen smaak is.

Ingrediënten:
groenten:
bv. sperziebonen, aubergine, bamboescheuten, spitskool, petehbonen, tahoe, wortel, uien/sjalotjes
zonnebloemolie
rode peper/paprika/sambal
stukje laos
1-2 salamblaadjes
blik kokosmelk
bouillonblokje

Bereiding:
Snijd de uien fijn en bak ze aan in een scheutje olie met de rode peper/paprika/sambal, stukje laos en salamblaadjes. Voeg daarna de kokosmelk en het bouillonblokje toe en voeg eventueel wat water toe. Laat aan de kook komen. Maak de sperzieboontjes schoon en voeg ze aan de kokosbouillon toe. Laat in ongeveer 10 minuutjes garen. Bak ondertussen in wat olie de aubergine in blokjes gesneden rondom bruin, evenals de tahoe, in blokjes gesneden. Voeg tot slot alle ingredienten toe en laat nog ca. 10 minuten zachtjes doorpruttelen, totdat alle groenten gaar zijn. Breng op smaak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA