Loempia’s met groente (chun juen) van Ching

Dit recept is uit het boek ‘Ching’s take-away’, lekkere, gezonde en makkelijke Chinese recepten. Ik had nog grotere loempiavellen, dus ik heb wat minder loempia’s gemaakt die wat groter waren.

Ingrediënten:
12 kleine rolletjes
6 dl arachideolie (ik heb zonnebloemolie gebruikt)
1 theel. geschilde en geraspte gemberwortel
100 g shiitakepaddestoelen in plakjes
100 g bamboemscheuten uit blik, uitgelekt, in lucifertjes
1 1/2 eetl. lichte sojasaus
1 eetl. Chinees vijfkruidenpoeder
75 g taugé
2 flinke bosuien, overlangs in repen
1 kleine wortel, in lucifertjes
1 eetl. (vegetarische oestersaus)
een snuf zeezout
een snuf versgemalen peper
24 kleine loempiavelletjes (14 1/2 cm)
1 eetl. maizena, glad geroerd met 1 eetl. water

Bereiding:
Verhit een wok op hoog vuur tot hij gaat roken en doe er 1 eetl. arachideolie in. Doe de gember in de wok en roerbak een paar seconden. Voeg de paddestoelen en bamboescheuten toe en roerbak 1-2 minuten. Breng op smaak met 1 eetl. sojasaus en het vijfkruidenpoeder. Schep de groenten uit de wok en laat ze 10 minuten afkoelen.
Doe de taugé, bosui en wortel in een schaal, voeg de afgekoelde groenten toe en breng op smaak met oestersaus, de overgebleven sojasaus, zout en peper. Roer alles goed door elkaar.
Leg een loempiavelletje klaar en leg er een tweede op. Schep 2 eetl. vulling in het midden en bestrijk elke hoek met het maizenamengsel.
Leg de gevulde velletjes nu met een punt naar je toe, trek beide zijkanten over de vulling heen naar het midden en druk de punten op elkaar. Sla ook de onderste punt naar het midden toe en rol het deeg met de vulling naar het midden en plak hem met het maizenamengsel vast. Vul alle velletjes op deze manier.
Zet de wok op hoog vuur en doe de overgebleven arachideolie erin. Verhit hem tot 180 graden en bak de loempiaatjes in 5 minuten goudbruin. Schep ze op keukenpapier en laat ze uitlekken. Dien op met een dipsaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA