Salade met eend en vijgen van Bill Granger

Dit recept komt uit het boek ‘Relax’ van Bill Granger. Het is onderdeel van een romantisch menu voor 2 (of voor 2 paren), waarbij er toe citroenpuddinkjes worden geserveerd. De salade moet eigenlijk met radicchio, maar ik heb het met witlof gemaakt.

Ingrediënten:
4 personen
4 eendenborsten met vel
1 eetl. bruine basterdsuiker
1 theel. kaneel
80 ml roze grapefruitsap
3 eetl. kippenbouillon
2 eetl. rodebessengelei (ik gebruikte 4 vruchtenjam)
1 bosje rucola, kleingesneden
1 struikje raddicchio
4 rijpe vijgen, in vieren gesneden
30 g walnoten, licht geroosterd, grof gehakt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kerf het vel van de eendenborsten vijf tot zes keer in met een scherp mes. Vermeng de bruine suiker met de kaneel en wrijf het vel hiermee in.
Verhit een koekenpan op matig vuur en bak hierin de eendenborsten met het vel omlaag, 6-7 minuten tot het vel knapperig is en het vet smelt. Keer de eendenborsten en bak ze nog circa 1 minuut aan de andere kant. Leg ze op een bakplaat en bak ze nog 5 minuten in de oven.
Maak intussen de dressing: verwarm de koekenpan op matig tot hoog vuur, voeg het grapefruitsap, de bouillon en de rodebessengelei toe en klop ze door elkaar. Laat dit mengsel in circa 3-4 minuten tot de helft inkoken.
Snijd de eendenborsten schuin in reepjes. Verdeel de rucola, radicchio en partjes vijgen over vier borden. Schep hierop de reepjes eend en strooi er de walnoten over. Sprenkel er wat dressing over en serveer direct.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA