Portobello’s in knoflook-peterselieboter op geroosterd volkoren brood met krokant spek

Dit recept komt uit het boek ‘Het farmhouse cookbook’ van Sarah Mayor. Met de aanvang van de herfst een heerlijk gerecht met de portobello’s. Knoflook en paddenstoelen is sowieso heerlijk en de spek maakt het echt af. Ik gebruikte pancetta, mijn favoriete spek.

Ingrediënten:
4 personen
2 dikke tenen knoflook
1 groot takje tijm, alleen de blaadjes
100 g zachte boter
2 eetl. gehakte krulpeterselie
12-16 dunne plakjes ontbijtspek of pancetta
4 grote of 8 kleine dikke sneetjes volkorenbrood
3 eetl. olijfolie
750 g portobello’s of kastanjechampignons, schoongewreven en in dikke plakjes
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Leg de teentjes knoflook op een snijplank en plet met een groot mes. Hak de tijmblaadjes grof en meng met de knoflook. Bestrooi met 1/2 theelepel zout en kneus met het mes tot een pasta. Meng met de zachte boter, en peterselie en wat zwarte peper.
Verhit een grote gietijzeren grillpan op hoog vuur. Leg de plakjes spek naast elkaar in de grillpan en bak in 2 minuten aan elke kant krokant en goudbruin. Haal de pan van het vuur en houd warm. Rooster het brood.
Verhit een heel grote koekenpan op hoog vuur. Verhit de helft van de olijfolie flink en doe de helft van de paddenstoelen erbij. Breng op smaak met wat zout en peper en bak 2 minuten tot ze lichtbruin maar wel nog stevig zijn. Doe de helft van de knoflookboter erbij en roer even door tot de boter is gesmolten.
Leg het geroosterde brood snel op 2 voorverwarmde borden en schep de paddenstoelen en de boter erover. Leg het spek erop en serveer. Herhaal met de rest van de paddenstoelen voor de andere 2 porties.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plaats een reactie