Stoofvlees met witte wijn en champignons van Nigella

Dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella. Het oorspronkelijke recept is met hertenvlees, maar ik heb er rundvlees voor gebruikt. Het lijkt een beetje op hachee, maar de witte wijn en paddenstoelen geven het een andere twist, erg lekker. We aten het met gekookte aardappeltjes en snijboontjes.

Ingrediënten:
8 personen
marinade:
1 fles droge witte wijn
2 eetl. olijfolie
2 laurierblaadjes
2 wortelen
1 grote ui
2 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook, platgedrukt
10 jeneverbessen, licht gekneusd
10 zwarte peperkorrels, licht gekneusd
voor de rest van het gerecht:
1,5 kg hertenvlees, in blokken van ongeveer 3 x 6 cm gesneden
20 g gedroogd eekhoorntjesbrood
100 g boter of ganzen- of eendenvet
1 kg uien
drupje olijfolie
1 eetl. suiker
3 salieblaadjes
1/2 theel. gemalen kaneel
1/2 theel. gemalen kruidnagel
1/2 nootmuskaat, geraspt
3 dl runder- of wildbouillon
3 eetl. bloem
300 g paddenstoelen, bv. kastanjechampignons
gehakte peterselie

Bereiding:
Leg het vlees in een kom en doe er de ingredienten voor de marinade bij. Roer goed, dek de kom af met plasticfolie en laat het vlees op een koele plek tot de volgende dag staan. Verwarm als je zover bent de oven voor op 150 graden en doe de porcini in een kommetje met zoveel heet water dat ze onderstaan. Doe vervolgens 75 g van de boter en een drupje olie in een grote braadpan en doe er, als de boter is gesmolten, de in zeer dunne plakken gesneden uien bij. Laat ze 10 tot 15 minuten op laag vuur fruiten, of tot de ui zacht en glazig is. Zeef de gewelde porcini, bewaar het weekwater en hak de porcini heel klein. Roer ze door de uien en laat ze ongeveer een minuut meebakken. Roer weer en strooi er de suiker over. Zet het vuur hoog, laat het mengsel iets karameliseren en doe er de specerijen en de salie bij. Scheur een stuk aluminiumfolie af dat zo ongeveer de afmetingen heeft van de braadpan en leg het vlak boven de uien. Zet het vuur laag en laat de uien 30 tot 40 minuten heel zachtjes smoren. Til zo nu en dan het folie op om te kunnen roeren. Het moet een lekker bruin zoet mengsel worden.
Laat het vlees uitlekken in een vergiet of zeef die je op een pan hebt gezet. Pluk de ingredienten eruit.  Schep de helft van de uien uit de pan en leg er het vlees op. Strooi er zout en peper en de bloem op en schep de rest van de uien erop. Verhit het marinadevocht, doe er de bouillon en het bewaarde gezeefde porcinivocht bij en giet dit mengsel over het vlees. Als het vlees niet helemaal onderstaat kun je er nog wat witte wijn bij doen. Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 2,5 uur stoven of tot het vlees mals en zacht is.
Veeg ongeveer een kwartier voordat het gerecht klaar is, de paddenstoelen schoon, snijd ze in vieren, laat de resterende 25 g boter smelten in een koekenpan en bak de paddenstoelen. Strooi er wat zout en peper over. Doe ze na ongeveer 5 minuten in de pan met vlees en laat 10 minuten mee warmen.
Bestrooi het stoofsel voor het serveren met peterselie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA