In den-miso gemarineerde zalm van Nigella

Dit recept is uit het boek ‘Hoe te eten’ en ik had dit recept al een tijdje op mijn to make list staan. Zowel in het kookboek van Gizzi als Nigella kwam ik een recept tegen, beiden geïnspireerd op een gerecht van Nobu, een bekend restaurant. De miso geeft de zalm een typisch authentiek Japanse smaak, erg lekker. Wij aten er roergebakken paksoi bij.

Ingrediënten:
2 personen
2 dikke stukken zalm, elk ongeveer 150 g
Den-miso:
150 g witte miso
2 eetl. suiker
2 eetl. sake
2 eetl. mirin

Bereiding:
Meng de ingredienten voor de den-miso, doe ze in een pannetje met dikke bodem en laat ze op laag vuur ongeveer 20 minuten koken. Roer in die tijd regelmatig, want de suiker mag niet verbranden of aan de bodem blijven kleven. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Leg de stukken zalm in een ondiepe schaal met de den-miso en zorg dat de vis helemaal onderstaat. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de vis, in de koelkast, 2 tot 3 dagen marineren. Verwarm tegen de tijd dat je wilt gaan eten de grill voor. Haal het stuk vis wanneer de grill heet is uit de marinade en gril het aan beide kanten tot het bruin en iets gekaramelliseerd is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA