Gekruide dadel rozijnenrepen van Bill Granger

Dit recept komt uit het boek ‘Wat gaan we eten?’. Het heet dadelrozijnenrepen, maar in de ingrediëntenlijst komen helemaal geen rozijnen voor. Wel krenten, maar uiteindelijk had ik maar 250 g dadels en heb ik daarom alsnog 50 g rozijnen toegevoegd. Ik vond de koek uiteindelijk iets te zoet. De vulling is ook al aardig zoet, dus ik zou de volgende keer de hoeveelheid suiker halveren.

Ingrediënten:
300 g klein gehakte gedroogde dadels zonder pit
70 g krenten
1 theel. bourbon vanille-extract
fijngeraspte schil van 1 citroen
180 g bloem
2 theel. bakpoeder
1/2 theel. gemalen kardemomzaad
zeezout
180 g lichtbruine basterdsuiker
175 g ijskoude boter, in blokjes
100 g havervlokken

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de dadels met de krenten en 1/2 liter water in een pan en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat de vruchten 15 minuten pruttelen, roer af en toe tot het een dik, op jam lijkend mengsel is. Roer het vanille-extract en de citroenrasp erdoor. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
Zeef intussen de bloem met het bakpoeder, de kardemom en een snufje zout in een mengkom, roer de basterdsuiker erdoor en wrijf de boter met de vingertoppen door het mengsel tot het een kruimelig deeg is. Of doe alles in een foodprocessor en pulseer. Meng de havervlokken erdoor.
Druk de helft van het deeg in de voorbereide vorm. Verdeel het dadelmengsel gelijkmatig over het deeg en kruimel het overgebleven deegmengsel hierop. Bak de koek circa 40 minuten in de oven tot hij lichtbruin is. Laat hem in de vorm koud worden. Snijd de koek in rechthoekige repen en deel ze uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA