Blauwe kaasburgers

We zitten momenteel in een blauwe ader kaas periode, dat kan je weleens zo hebben, dat je opeens iets weer lekker vindt en het dan wat vaker eet. De burger maak ik op de manier van een recept van Nigella Lawson, gemalen entrecote en die tot burgers vormen. Zij doet er ook wat olijfolie en zout door, maar ik hou mijn burgers graag puur en doe dan op de buitenkant als ze gaar zijn zout en peper.
Ingrediënten:
Voor 2 grote burgers en 3 kleintjes
5oo gram entrecote
zout en peper
2 grotere bollen, zoals Italiaanse bollen (en voor de kids had ik kleinere kaiserbroodjes)

Gekaramelliseerde rode uien:
2 rode uien
1/2 eetl. rietsuiker
1 eetl. balsamicoazijn

Burgersaus:
3 eetl. mayonaise
1,5 eetl ketchup
paar druppels tabasco
scheutje citroensap
2 lente-uitjes, in ringetjes
1 augurk, in kleine stukjes

Toppings:slablaadjes
blauwe ader kaas (Fourme d’Ambert)

Bereiding:
Maal de entrecote in de keukenmachine en vorm er hamburgers van. Leg ze tussen bakpapier in de koelkast en haal ze een half uur voor het bereiden eruit.
Maak de gekaramelliseerde uien door de uien in halve ringen te snijden en in wat olijfolie zachtjes aan te bakken. Strooi er de suiker overheen en roer en doe er dan de balsamicoazijn bij. Zet het vuur laag en laat even pruttelen tot het ingekookt is. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Bereid de burgersaus door de ingrediënten door elkaar te roeren en op smaak te brengen met zout en peper.
Zet een grillpan op hoog vuur en laat heet worden. Snijd de broodjes open en gril ze krokant in de pan. Besmeer ze aan één kant met de burgersaus en doe er een slablaadje op. Veeg de kruimels uit de pan en smeer de burgers in met olijfolie. Laat de pan heel heet worden en leg de burgers in de pan en bak aan elke kant 2 minuten voor medium gebakken. Strooi er zout en peper op en zodra één kant gebakken is en je de burger omdraait leg je er de blauwe ader kaas op. Schuif de burgers op de broodjes en doe er de gekaramelliseerde uien op.
Lekker met zoete aardappelfrietjes en koolsalade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA