Tomatensoep met geitenkaas croutons van Katie Quinn Davies

Dit recept komt uit het boek ‘Wat Katie eet’, één van mijn favoriete boeken. Deze soep is een recept van een vriend van Katie waarbij de tomaten langzaam in de oven worden geroosterd en samen met geroosterde paprika worden omgetoverd tot een lekkere soep.

Ingrediënten:
6 personen
14 grote rijpe tomaten, in de lengte gehalveerd
olijfolie, om te besprenkelen
2 grote tenen knoflook, in heel dunne plakjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
4 rode paprika’s
1 blik tomatenblokjes van 400 g
1 lange rode chilipeper, fijngehakt
1/2 theel. pimenton
flinke handvol basilicum, grof gehakt
tijmblaadjes, als garnering
1 stokbrood, in dikke sneetjes
450 g zachte geitenkaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 120 graden.
Leg de tomaathelften met de snijkant omhoog op een bakplaat. Sprenkel over elke helft wat olijfolie, leg er een plakje knoflook op en strooi er zout en peper over. Rooster de tomaten circa 2 uur tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn.
Houd ondertussen de hele paprika’s stuk voor stuk met een keukentang boven een gasvlam. (ik leg ze op een grillrooster op het fornuis boven de gasvlam) Draai ze af en toe om tot het vel zwart geblakerd is. Laat de paprika’s afkoelen in een kom, afgedekt met huishoudfolie. Verwijder dan het geblakerde vel, snijd de zaadlijstem weg en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in grote stukken en doe deze samen met de geroosterde tomaten in een grote pan met dikke bodem.
Doe ook de tomatenblokjes, chilipeper, pimenton en het gehakte basilicum in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe. Gebruik het blik van de tomatenblokjes en voeg 2 blikken koud water toe. Meng goed en laat de soep circa 1 uur inkoken op laag tot matig vuur.
Haal de pan van het vuur en laat de soep een paar minuten afkoelen. Draai de soep in een blender of met de staafmixer tot hij mooi glad is. Doe de soep terug in de pan, warm hem op en breng op smaak.
Maak de croutons. Rooster de sneetjes stokbrood onder een hete grill. Besmeer ze met een dikke laag geitenkaas en zet ze weer onder de grill tot de kaas goed warm en iets zachter is geworden.
Schep de soep in kommen en leg er een geitenkaascrouton bovenop. Strooi er een paar tijmblaadjes en tot slot wat zwarte peper over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA