Indisch hapje; Bacang (gekookte gevulde rijst in bamboeblad)

Dit recept is uit het boek ‘Hartige verrassingen’ van Lonny Gerungan, een boek vol hartige Indische hapjes. Dit hapje eet mijn moeder altijd. Het is even een handigheidje wat je moet krijgen om de bladen goed te vouwen, maar als je dat eenmaal door hebt is het een makkelijk hapje.

Ingrediënten:
voor 10 pakketjes
500 g rijst
1 theel. zout
2 dl plantaardige olie
bamboebladeren
Vulling:
5 sjalotjes, in dunne plakjes
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
3 bosuitjes, fijngesneden
100 g gedroogde garnalen (ik gebruikte gewone)
3 eetl. plantaardige olie
300 g varkensgehakt
1 theel. witte peper
2 eetl. zoute sojasaus
2 theel. kristalsuiker
2 theel. sesamolie
zout
2 dl bouillon of water

Bereiding:
Was de rijst goed. Doe deze in een pan met zoveel water dat het ongeveer twee vingerkootjes boven de rijst staat. Breng het aan de kook en laat koken tot het water is verdampt. Neem de pan van het vuur en roer het zout en de olie door de rijst.
Week voor de vulling de garnalen circa 15 minuten in een pan met water. Schep de garnalen uit de pan en hak ze fijn.
Verhit de plantaardige olie in een wajan, smoor de sjalotjes en de knoflook, circa 2 minuten, doe het gehakt en de garnalen erbij en roerbak tot het gehakt is verkleurd. Voeg de bosui, witte peper, zoute sojasaus, suiker, sesamolie en zout naar smaak toe. Roerbak alles nog ongeveer 3 minuten en doe de bouillon of het water in de wok. Laat het gehakt in circa 10 minuten gaar sudderen.
Verdeel de gekookte rijst in 10 porties. Rol voor de bacang een stuk gewassen bamboeblad van 25 x 20 cm in de vorm van een trechter. Doe in elk ervan een portie rijst, maak er een kuiltje in en schep er 1 eetlepel vulling in. Vouw het blad dicht en zet deze bacang met een stukje keukengaren vast. Maak alle bacangs op deze manier.
Kook de bacangs in ongeveer een uur gaar. Controleer in de tijd regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit en voeg eventueel toe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA