Paddestoelenragout met gepocheerd ei van Ottolenghi

Dit recept komt uit het boek ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi. Het is een heerlijk voedzaam gerecht en het gepocheerde eitje maakt het echt af. Ik vind gedroogde porcini vrij heftig van smaak, je kan het ook weglaten of verse gebruiken.

Ingrediënten:
4 personen
15 g gedroogde porcini
6 dl water
600 g gemengde verse paddestoelen
350 g zuurdesembrood, korstjes verwijderd
1 dl olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 middelgrote ui, in ringen
1 middelgrote wortel, geschrapt en in plakjes
3 stengels bleekselderij, in schijfjes
1 1/4 dl witte wijn
3 takjes tijm
4 (eenden)eieren
azijn om te pocheren
100 g zure room
4 eetl. gemengde fijngehakte dragon en peterselie
truffelolie
zout en peper

Bereiding:
Laat voor u begint de gedroogde porcini 30 minuten weken in 2 dl van het water.
Borstel verse paddestoelen schoon, snijd grote paddestoelen doormidden of in vieren of verdeel in stukken. Verhit de oven op 200°C. Snijd voor de croutons het brood in blokjes van 2,5 cm. Schud ze om met 2 eetlepels olijfolie, knoflook en zout. Verdeel op de bakplaat en rooster circa 15 minuten goudbruin.
Verhit een eetlepel olijfolie in een middelgrote pan. Doe er wat verse paddenstoelen in en laat ze 1-2 minuten met rust; doe niet te veel paddestoelen tegelijk in de pan. Schep ze ze om als ze lichtbruin zijn en bak ze nu 1 minuut. Schep ze uit de pan en bak alle paddestoelen op deze manier, voeg eventueel nog wat olie toe. Doe als alle paddestoelen zijn gebakken weer een eetlepel olie in de pan en smoor ui, wortel en selderij op halfhoog vuur zonder te laten kleuren. Voeg de wijn toe en laat 1 minuut borrelend koken.
Schep de porcini uit het weekvocht en knijp ze uit. Doe het weekvocht in de pan. Voeg de overgebleven 4 dl water, tijm en wat zout toe en laat de vloeistof 20 minuten zachtjes inkoken tot je nog ongeveer 2 dl over hebt. Zeef de bouillon en gooi de groenten weg
Vul voor de eieren een grote kom met zoveel water dat je er een heel ei in kunt koken. Voeg een scheut azijn toe en breng het water aan de kook. Breek een ei in een kommetje en laat het rustig en het kokende water glijden. Zet het vuur onmiddellijk uit. Na ongeveer 6 minuten is het ei gepocheerd (dit is de tijd voor eendeneieren, ik heb 4 minuten aangehouden voor een kippenei en het vuur laag gezet in plaats van helemaal uit). Schep het uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Pocheer alle eieren op deze manier.
Verhit de bouillon en voeg de paddestoelen, zure room, het grootste deel van de kruiden en zout en peper naar smaak toe.
Leg in elk bord croutons brood en schep er een portie paddenstoelen op. Leg er een gepocheerd ei en wat gehakte kruiden op en besprenkel met wat truffelolie.
Bestrooi met zwarte peper.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA