Lamsschenkels met vijgen en honing van Nigella

Dit recept is uit het boek ‘Feest’ van Nigella Lawson en is onderdeel van een Joodse Nieuwjaarsdis. Ik heb het met schouderkarbonades gemaakt, dus het is niet meer koosjer. De kaneelstokjes heb ik ook weggelaten, omdat ik dat al snel te overheersend vind. Maar het was alsnog erg lekker. Ik hou altijd van suddervleesgerechten waarin een zoet ingrediënt verwerkt is en de vijgen zwellen zo mooi op, dat ze lekker sappig worden. Ik maakte er geroosterde krieltjes in de schil bij, maar het is ook lekker met rijst of couscous.

Ingrediënten:
10 personen
10 lamsschenkels
4 eetl. olijfolie
1 kg uien
2 tenen knoflook
de naaldjes van 2 takjes verse rozemarijn of 3 tot 4 takjes tijm
1 blik pompoenpuree (ik had blokjes pompoen uit de vriezer die ik kort stoomde en stampte tot puree)
500 g gedroogde vijgen
1 theel. gemalen piment
2 kaneelstokjes verkruimeld
0,8 dl vloeibare honing (ik gebruikte iets minder en vond het al zoet genoeg)
1 fles rode wijn
5 dl water

Bereiding:
Verhit de olie in een grote pan en bak de lamsschenkels met een paar tegelijk bruin. Leg de bruingebakken schenkels in een kom. Hak in een foodprocessor (of met de hand) de gepelde uien en knoflook, de rozemarijnnaaldjes (of de tijmblaadjes) fijn. Bak ze in de nog vettige pan tot de ui zacht is, maar nog niet gekleurd. Doe er de pompoenpuree, de gedroogde vijgen, gemalen piment, kaneelstokjes, honing, wijn en water bij. Roer en laat dit alles aan de kook komen. Leg de lamsschenkels terug in de pan, zet het vuur laag en houd alles met het deksel schuin op de pan 1 1/2 uur tegen de kook aan. Breng eventueel op smaak.
Als je het een dag van te voren klaarmaakt, kan je het laten afkoelen en het vet eraf scheppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA