Snelle focaccia met aardbeien van Tessa Kiros

Dit recept komt uit het geweldige boek ‘La dolce vita’ van Tessa Kiros. Een heerlijk gerecht voor bij de brunch.

Ingrediënten:
20 g verse gist (ik gebruikte een zakje droge gist)
310 ml warm water
4 flinke eetl. suiker
400 g broodbloem
snufje zout
2 eetl. olijfolie
500 g aardbeien
poedersuiker, om mee op te dienen

Bereiding:
Verkruimel de gist in een grote kom en roer het water erdoor, samen met één flinke eetlepel suiker. Voeg de bloem en het zout toe en kneed het geheel licht. Doop je handen zo nodig in wat bloem, zodat het een zacht, iets plakkeriger deeg wordt dan normaal.
Sprenkel een beetje water over een flinke bakplaat (ongeveer 33 x 30 cm). Bedek met bakpapier, strijk het papier met je handen glad, zodat het blijft plakken. Druppel hier de olijfolie op en verdeel het over het papier. Leg nu het deeg op de plaat en begin met het uitrekken van het deeg zodat het de hele plaat bedekt. Het deeg zal waarschijnlijk niet direct meewerken, dus rek het uit zodat het ongeveer de helft bedekt, laat het een minuut of 5 rusten en probeer het opnieuw. Rek en druk het met je handpalmen naar buiten, naar de randen van de plaat. Bedek met een gazen vliegenstolp als je die hebt en een theedoek, zodat het deeg de doek niet raakt. Laat het ongeveer 1 tot 1,5 uur op een warme tochtvrije plek rijzen.
Spoel ondertussen de aardbeien af en verwijder de kroontjes. Laat de kleinere exemplaren heel en snijd de rest in stukken. Doe ze in een kom en bestrooi ze met 2 flinke eetlepels suiker. Schep ze voorzichtig om en laat afgedekt en bij kamertemperatuur staan.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep, wanneer het deeg mooi is gerezen, de aardbeien nogmaals voorzichtig om, zonder ze te beschadigen. Leg ze allemaal op het deeg en doe dit snel en met beleid, zodat het deeg niet in elkaar zakt. Druppel hier en daar wat van het sap van de aardbeien. Verdeel de laatste flinke eetlepel suiker gelijkmatig over het geheel, tot aan de randen toe. Bak circa 25 minuten of totdat de focaccia goudbruin is en krokant aan de randen en de aardbeien er heerlijk sappig uitzien, met hier en daar een verbrand randje. Zorg dat het midden ook doorbakken is, draai de plaat desnoods de laatste 5 minuten een halve slag. Niet te lang laten bakken, anders veranderen de aardbeien in jam. Haal uit de oven. Laat afkoelen. Strooi er poedersuiker over en knip er met de keukenschaar stukken af.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA