Ribollita, Italiaanse bonensoep met kool van Tessa Kiros

Dit recept is uit het kookboek ‘Twaalf’. Toen ik dit maakte was het januari en bij dat hoofdstuk staat ook dit recept. Het is een voedzame soep met bonen en koolsoorten, lekker voor een winterse dag.

Ingrediënten:
8 personen
300 g gedroogde canellinibonen of witte bonen, een nacht geweekt
5 eetl. olijfolie
2 rode uien, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
500 g snijbiet, fijngesneden (ik gebruikte spinazie)
800 g cavalo nero, fijngesneden (ik gebruikte een mix van cavalo nero en boerenkool)
1/2 kleine gedroogde chilipeper, verkruimeld
1 eetl. tomatenpuree
250 g stevig witbrood, in sneetjes van 1/2 cm dik
extra vergine olijfolie om erbij te serveren

Bereiding:
Giet de geweekte bonen af en doe ze in een grote pan. Overgiet ze met ruim koud water en breng ze aan de kook. Schuim ze af met een schuimspaan. Draai het vuur lager en kook de bonen in circa 1 uur gaar. Voeg tussentijds zo nodig nog wat water toe, zodat de bonen goed met water bedekt blijven. Voeg pas halverwege de kooktijd wat zout toe.
Verhit intussen de olijfolie in een grote pan en smoor hierin de ui en bleekselderij tot ze glazig zijn. Voeg de snijbiet en kool toe en schep deze om tot ze slinken. Schenk er 3 liter water bij en breng alles aan de kook. Voeg de chilipeper, tomatenpuree en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de soep circa 1 uur zachtjes koken. Schik de sneetjes brood op een bakplaat en laat ze uitdrogen in een hete oven (ik roosterde ze in het broodrooster). Neem ze eruit en hou ze apart.
Giet de bonen af maar vang circa 2,5 dl van het kookvocht op. Pureer de helft van de bonen met dit opgevangen kookwater en laat de rest van de bonen heel. Voeg de hele en de gepureerde bonen toe aan de soep en laat deze nog 10 minuten koken.
Schep een flinke opscheplepel soep in een grote soepterrine. Schik hierop wat sneetjes geroosterd brood en schep hierop weer een lepel soep. Ga zo door met de rest van het brood en de soep. Laat de inhoud van de soepterrine enkele minuten rusten, zodat het brood lekker zacht kan worden en de smaken zich goed kunnen vermengen. Als de soep wat aan de dikke kant is, kun je nog wat heet water toevoegen. Serveer de ribollita warm, in grote soepkommen en sprenkel er lekker veel extra vergine olijfolie over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA