Geroosterde aubergine met zwarte knoflook, pijnboompitten en basilicum

Ingrediënten:
Voor 6 personen
5 middelgrote aubergines, steeltjes verwijderd
120 ml olijfolie, plus extra voor erbij
150 g naturel yoghurt
10 g basilicumblaadjes
20 g pijnboompitten, geroosterd
grof zeezout en zwarte peper
Zwarte knoflookdressing
50 g gepelde zwarte-knoflookteentjes
1 1/2 thee rozenharissa (ik deed wat chilisaus met een paar druppeltjes rozenwater)
1 theel. granaatappelmelasse
2 1/2 eetl. citroensap
1/4 theel. urfachilivlokken (of een snuf gewone gedroogde chilivlokken)
1/2 theel. cacaopoeder
50 ml olijfolie

Bereiding:
Verhit de oven tot 220 graden. Snijd elke aubergine overlangs doormidden en dan nogmaals overdwars. Snijd elk stuk in parten van 3 cm breed en 10 cm lang en doe ze in een grote ovenschaal met de olijfolie, 1 eetl. zeezout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles goed en verdeel de stukken aubergine met het vel onder over twee met bakpapier beklede bakplaten; maak ze niet te vol. Rooster de aubergines 40 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Doe alle ingrediënten voor de dressing met 1/4 theelepel zout in de kleine kom van de keukenmachine. Mix tot een gladde puree.
Doe de aubergines in een kom en voeg de dressing toe en meng alles rustig met de hand. Laat ze, als er genoeg tijd voor is, een uurtje trekken. Spreid de yoghurt uit op een grote schaal of op borden en schik de aubergineparten erop. Bestrooi met basilicumblaadjes en pijnboompitten. Sprenkel er nog wat olie over en dien op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA