Tofuburgers met een frisse salade met basilicum yoghurt dressing van Jamie Oliver

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie’s superfood’. De silken tofu heb ik bij een Chinese supermarkt gehaald. Ik vond de burgers zeer geslaagd. De rozemarijn en kaas geven het een heerlijke hartige bite. De salade erbij is ook erg lekker en fris door de yoghurt in de dressing.

Ingrediënten:
350 g stevige silken tofu (zijdetofu)
1 groot ei
75 g volkoren broodkruim
2 tl Marmite (heb ik weggelaten en ik heb de burgers op smaak gebracht met zout en peper)
8 rijpe tomaten
1 el rodewijnazijn
2 takjes verse basilicum
4 zachte volkoren broodjes
400 g gemengde seizoenssalade-ingrediënten, zoals komkommer, rodekool, appel, tuinkers en jonge bladspinazie
50 ml romige basilicumdressing
olijfolie
2 takjes verse rozemarijn
50 g cheddar of Goudse kaas
50 g augurk

Bereiding:
Wikkel de tofu in een schone theedoek en wring er overtollig vocht uit (er moeten ongeveer 4 eetlepels water uit komen – het is een beetje geklieder, maar het is belangrijk om straks een goede textuur van de burgers te krijgen).
Doe de tofu in een kom en schraap de theedoek goed schoon. Breek het ei in de kom en doe er het broodkruim en de Marmite bij. Werk alles met schone handen door elkaar en vorm er 4 min of meer dezelfde maat burgers van die precies op de broodjes passen.
Snijd de tomaten in grove stukjes en doe ze met een snufje zwarte peper, een scheutje water en de azijn in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en laat ze 10 tot 15 minuten pruttelen, of totdat ze ingekookt zijn tot een dikke saus, stamp ze fijn met een pureestamper, snipper er de helft van de basilicumblaadjes over en breng ze perfect op smaak (ik doe er voor wat extra pit soms een snufje gedroogde chilivlokken bij). Als je wilt, kun je de broodjes even oppiepen door ze een paar minuten in een warme oven te leggen.
Prepareer en snijd intussen de salade-ingrediënten en maak de romige basilicumdressing. Doe 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Ris de rozemarijnnaaldjes op vier hoopjes in de pan, leg er de burgers op en bak ze 3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn.
Rasp de kaas op de burgers, draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de kaas 3 tot 4 minuten smelten. Bestrijk de broodjes met de tomatensaus en beleg ze met de kaasburgers en plakjes augurk.
Maak de salade aan met de basilicumdressing en serveer hem naast de burgers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA