Char siu varkensvlees op gestoomde paksoi met zoete sinaasappelsaus van Ching-He Huang

Dit recept is uit het boek ‘China modern’ en komt uit het hoofdstuk ‘Moderne favoriete afhaalgerechten’. Ik heb aan de paksoi een drupje sojasaus toegevoegd, want die vonden we wat aan de flauwe kant. Aan de sinaasappelsaus heb ik ook wat zout en nog wat suiker toegevoegd, tot de saus naar mijn smaak goed was.

Ingrediënten:
2 personen
500 g varkenshaas
400 g paksoi (ik gebruikte 2 struikjes)
voor de marinade
2 tenen knoflook geplet en fijngesneden
2 eetl. geraspte gemberwortel
1/2 dl. lichte sojasaus
1/2 dl. rijstwijn
3 eetl. bruine suiker
1 eetl. hoisinsaus
2 eetl. gele bonensaus
1 eetl. plantaardige olie
4 eetl. vloeibare honing
zout en versgemalen zwarte peper
1 bosui in dunne ringen
voor de zoete sinaasappelsaus
sap van 3 sinaasappels
scheutje lichte sojasaus
3 eetl. vloeibare honing
1 snufje kaneel
1 eetl. maizena glad geroerd met 2 eetl. koud  water

Bereiding:
Kerf de zijkanten van het vlees een paar maal in. Roer de ingredienten voor de marinade door elkaar en leg het vlees erin en laat het zo lang mogelijk marineren, liefst een hele nacht.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het vlees uit de marinade, leg het op een rooster boven een braadslee en vul deze voor de helft met kokend water. Braad het vlees 20 minuten, keer het om en bestrijk het met de resterende marinade. Schakel de oven naar 180 graden en braad het weer 20 minuten. Houd het, afgedekt met aluminiumfolie, warm in een uitgeschakelde oven. Stoom de paksoi krap 2 minuten. (ik had de paksoi in kleine stukjes gesneden)
Verwarm het sinaasappelsap in een steelpan met de sojasaus, de honing en kaneel. Roer als de vloeistof kookt de aangemengde maizena erdoor, laat de saus binden en neem hem van het vuur.
Snijd het vlees in plakken, schik ze op de paksoi en sprenkel de sinaasappelsaus erover. Bestrooi met gesneden bosui en geef er met ei gebakken rijst bij (ik deed witte rijst).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA