Peren manchegosalade met broodstengels in jamon

Dit recept komt uit het boek ‘Delicious. proef de wereld’ van Valli Little. Dit is een heerlijke salade met allemaal ingredienten waar ik dol op ben, dus het kan niet misgaan. En klaar in een wip, wat wil je nog meer.

Ingrediënten:
4 personen (lunch of voorgerecht)
2 stevige handperen
1 citroen, gehalveerd
80 ml olijfolie
2 eetl. honing
2 eetl. (bloed)sinaasappelsap
2 eetl. sherryazijn of rodewijazijn
8 plakken jamon
8 broodstengels
100 g gemengde jonge slablaadjes (mesclun)
2 eetl. geroosterde walnoten
40 g manchegokaas

Bereiding:
Snijd de peren over de lengte in 1 cm dikke plakken, laat de steeltjes zitten. Wrijf de snijvlakken in met een halve citroen. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de plakken peer aan elke kant 1-2 minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg de honing toe en het sap van de andere helft van de citroen en wentel de plakken peer erdoor tot ze rondom zijn bedekt.
Klop de overgebleven 60 ml olijfolie met sinaasappelsap en azijn in een kommetje door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Wikkel rond elke broodstengel een plak jamon. Schep de peren met een schuimspaan in een schaal en bewaar het bakvocht. Roer dit door de dressing en meng alles door elkaar, maak de slablaadjes en de plakken peer aan met de dressing. Bestrooi met walnoten en manchego en geef de ingepakte stengels erbij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA