Vegetarische congee (Xi-fan) van Ching (rijstsoep met shitakes en lekkere extra’s)

Dit recept is uit het boek ‘China modern’ van Ching-He Huang. Tijdens onze reizen in Azië genoten we vaak ’s ochtends van rijst met lekkere bijgerechten en daar zat ook hartige rijstpap bij, op smaak gebracht met ‘condiments’, lekkere extraatjes, zoals lente-uitjes en gebakken uitjes. Dit recept is een rijstsoep voor een lekker hartige start van de dag. Ik deed er in zuur ingelegde komkommertjes bij, gebakken blokjes tofoe en gebakken eieren.

Ingrediënten:
4 personen
2 eetl. plantaardige olie
2 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
1 eetl. geraspte verse gemberwortel
6 gedroogde Chinese paddestoelen, 20 minuten geweekt in het water, steeltjes verwijderd, fijngehakt (ik gebruikte shiitakes)
1 kleine wortel, in blokjes
200 g bruine basmatirijst (ik gebruikte gewone)
200 gezonde gemengde granen (spliterwten, groene linzen, graankorrels, parelgort) (ik liet die weg)
3 liter kokend water
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 liter groentebouillon
handvol bamboesscheuten uit blik, fijngehakt
2 eetl. lichte sojasaus
1 eetl. geroosterde sesamolie
snuf versgemalen zwarte peper
50 g korianderblad- en steeltjes, fijngesneden

Bereiding:
Verhit een wok op hoog vuur en doe de plantaardige olie erin.
Roerbak knoflook, gember en paddenstoelen krap 1 minuut. Voeg de wortel, rijst en granen toe. Roerbak heel kort en giet er 1 liter water bij. Laat de rijst al roerend 25-30 minuten koken en voeg in gedeelten de overige twee liter toe zodat alle korrels goed gaar worden. Roer de paprika erdoor en voeg de groentebouillon toe. Schep er tot slot de bamboescheuten, sojasaus, sesamolie en peper door.
Bestrooi het gerecht met de gesneden koriander en dien het direct op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA