Salade met nashiperen, radijs, gember en cashewnoten

Dit recept komt uit het geweldige boek ‘Sensationele salades’ van Peter Gordon. Ik kon helaas geen nashiperen vinden dus ik heb het met appel gemaakt. Met peer kan je het ook maken. Je moet wel een dag eerder beginnen met de bereiding van de cashewnoten.

Ingredienten:
6-8 personen als bijgerecht
1 kleine rode ui, in dunne ringen
1 lente-uitje, in dunne ringen
4 eetl. tahin
2 eetl. granaatappelsiroop
1 eetl. fijngehakte of geraspte gember
2 eetl. zonnebloemolie
2 nashiperen (of 3 appels)
3 stengels bleekselderij van de binnenkant, dun gesneden, en een paar mooie jonge blaadjes
1 handvol kleine radijsjes
Cashewnoten
100 g cashewnoten (ongebrand)
1/2 theel. chilivlokken (naar wens)
1 eetl. suiker
1 theel. korianderzaadjes

Bereiding:
Bereid eerst de cashewnoten. Doe ze in een middelgrote pan met de chilivlokken, suiker 400 ml water en 1/4 theelepel zout. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat het 15 minuutjes zachtjes doorkoken. Zorg dat de noten onder het vocht blijven, voeg anders kokend water toe. Laat de cashewnoten in de pan afkoelen, laat ze daarna 15 minuten uitlekken in een vergiet. Doe ze daarna in een met bakpapier beklede ovenschaal en laat ze een nacht op kamertemperatuur staan.
Verwarm de oven de volgende dag voor op 160 graden en bak de noten ongeveer 45 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de korianderzaadjes toe en bak die tot ze gaan geuren, ongeveer 5 minuten. Haal de schaal uit de oven en laat de inhoud afkoelen. Doe de noten en zaadjes in een vijzel en stamp ze grof.
Doe de rode ui in een kom en bestrooi met 1/2 theelepel zout. Wrijf het zout goed in de ui en laat de ui dan 20 minuten op kamertemperatuur rusten. Spoel de ui in een zeef met koud water en laat uitlekken. Spoel het lente-uitje een minuut in een zeef onder zacht stromend koud water en laat uitlekken. Roer 100 ml koud water door de tahin tot er een glad papje ontstaat. Roer de granaatappelsiroop, gember en zonnebloemolie erdoor. Voeg naar smaak zout toe.
Snij de nashipeer in vieren, verwijder het klokhuis, snij de peer in dikke repen of in plakjes van 3 mm en doe deze in een kom. Voeg de bleekselderij, selderijblaadjes, rode ui, lente-ui, de helft van de cashewnoten en de dressing toe. Hussel alles door elkaar en bestrooi de salade met de resterende cashewnoten en de radijsjes.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA