Kloe yoek (kipballetjes in zoetzure saus) van mam

Iedereen kent dit gerecht waarschijnlijk wel van de Chinees, maar die van mijn moeder is echt de top! In plaats van een klein beetje vlees in een dikke deeglaag maakt mijn moeder krokante kipballetjes en haar zoetzure saus is perfect. Het is ook nog eens een heel makkelijk gerecht. Mijn moeder maakt dit altijd als onderdeel van een buffetje of soms ook als avondeten met wat Chinese gemengde groenten erbij.

Ingrediënten:
500g kipfilet of kipdijen of evt. schouderkarbonade
1 a 2 theel. vijfkruidenpoeder
2 a 3 eetl. bloem
1 ei
zout, peper en aromat
1 potje “mixed pickles”, verkrijgbaar bij de toko in een blauw wit potje, in lucifertjes gesneden
ciderazijn
1 blik ananasschijven
tomaten
blaadjes sla
1 grote teen knoflook
zonnebloemolie
1 a 2 theel. aardappelzetmeel

Bereiding:
Snijd de kip fijn of maal in een foodprocessor, maar niet helemaal fijn. Doe het grove kipgehakt over in een kom en meng met zout, peper en aromat, het vijfkruidenpoeder, bloem en het ei tot een compacte massa. Bak een testballetje. Verwarm een dikke laag zonnebloemolie in een pan of je kan de balletjes ook in een frituurpan bakken. Verwarm de olie tot 160 graden en laat met twee lepels kleine balletjes in de olie glijden en bak ze goudbruin. Laat ze uitlekken.
Verwarm voor de saus één eetl. zonnebloemolie in een klein pannetje en knijp daar de teen knoflook in. Laat heel kort pruttelen, laat niet bruin worden en blus af met het suikerwater van de ananasschijven. Doe er de mixed pickles doorheen met een scheutje azijn. Breng op smaak met zout en wat suiker. Het moet goed zoetzuur zijn. Tot slot bind je de saus door het aardappelzetmeel te mengen met wat water en bij de saus te doen. Laat pruttelen tot het bindt. Schik de slabladeren op een schaal en leg er de warme balletjes op. Schenk de saus eroverheen en leg tomaatjes en ananas om de balletjes heen.