Focaccia met kappertjes en olijven van Annabel Langbein

Dit recept is uit het boek ‘Koken met succes zonder stress’ van Annabel Langbein. Ik heb één focaccia gemaakt met kappertjes en olijven en één met geitenkaas, rozemarijn, vijgenchutney en chiliflakes, ook erg lekker. Ik serveerde ze bij paprikasoep van de barbecue.

Ingrediënten:
voor 2 grote broden
250 g aardappelen, geschild en klein gesneden
375 ml warm (niet heet) water
3 theel. gistpoeder
4 eetl. extra vergine olijfolie
2-4 theel. zout
450-500 g patentbloem
wat olijfolie voor het kneden
voor de garnering:
50 g lekkere olijven (ik gebruikte kalamata’s)
2 eetl. kappertjes
1 eetl. fijngehakte verse oregano
wat zeezout
2 eetl. olijfolie voor het besprenkelen

Bereiding:
Kook de aardappelen in water met zout gaar, giet ze af en laat droog koken. Pureer ze fijn (gebruik geen foodprocessor dan wordt het lijm). Laat de puree een beetje afkoelen en meng er dan het water en de gist door. Laat alles een paar minuten staan zodat de gist aan het werk kan.
Meng de olie met het zout en driekwart van de bloem tot een glad deeg en meng er snel de resterende bloem door. Kneed het deeg op een met olie bestreken aanrecht gedurende 30 minuten tot het glad is. Het zal heel plakkerig zijn. Leg het in een met olie bestreken kom, dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats in volume verdubbelen (circa 40 minuten) of zet het een nachtje in de koelkast om langzaam te rijzen.
Verdeel het deeg in twee stukken en vorm daarvan op een met olie bestreken werkvlak twee platte, rechthoekige broden. Laat opnieuw op een warme plek 30 minuten rijzen. Verdeel de ingredienten voor de garnering erover. Druk het deeg met je vinger op diverse plaatsen in, strooi er wat zout over en besprenkel met olie. Bak in een op 220 graden verwarmde oven gedurende 20 minuten of tot het goudbruin en hol klinkt wanneer je erop klopt.