Tuinbonenpate op toast met mozzarella, basilicum en citroenolie

Dit recept is uit het ‘Farmhouse cookbook’ van Sarah Mayor, een superleuk boek met allemaal home made recepten, ook voor ‘basics’, zoals zure room en mozzarella, heel erg leuk. Ik ben niet zo’n fan van tuinbonen, maar in een spread of dip vind ik het erg lekker. We aten het als lunch op wat grotere gegrilde boterhammen.

Ingrediënten:
450 g versgedopte tuinbonen
10 g basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
50 g fijngeraspte pecorino
2 el extra vergine olijfolie
1 tl citroensap
zout en versgemalen zwarte peper

Om te serveren:
250 gram buffelmozzarella (uitlekgewicht)
16 kleine sneetjes brood
1 grote knoflookteen, gepeld en gehalveerd
25 g rucola
extra vergine olijfolie met citroen
zeezout

Bereiding:
Doe de tuinbonen in een pan flink gezouten kokend water en kook in 2-3 minuten beetgaar. Giet af, laat afkoelen onder stromend water en haal het witte velletje eraf (dubbel doppen).
Doe de tuinbonen met basilicum en een keukenmachine en mix kort tot een grove puree. Roer de geraspte kaas, de olijfolie en het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Scheur de mozzarella in kleine stukjes en laat het uitlekken op keukenpapier. Rooster het brood aan beide kanten en wrijf het warme brood licht in met de knoflook. Bestrijk met flink wat van de tuinbonenpate en leg er wat mozzarella op. Bestrooi met rucola en besprenkel met citroenolie en bestrooi met zout.