Toast met gesmoorde tuinbonen en pancetta van Bill Granger

Dit recept is uit het boek ‘Bill’s Italian basics’ en is onderdeel van een licht tweegangenmenuutje. Erbij of als tweede gang heb ik de venkelbouillon met zeebaars gemaakt. In het recept van Bill staat dat je de tuinbonen maar één keer hoeft te doppen, maar ik vind dubbel doppen toch lekkerder.

Ingrediënten:
4 personen
2 eetl. olijolie, plus extra om te besprenkelen
200 g pancetta, in reepjes
2 sjalotten, fijngesneden
2 tenen knoflook, 1 fijngehakt, 1 heel
375 g tuinbonen (gedopt gewicht)
1 1/4 dl. kippenbouillon
1 eetl. fijngesneden muntblaadjes
zout en versgemalen zwarte peper
een kneepje citroensap
4 grote sneden stevig brood
geschaafde Parmezaanse kaas, voor erbij

Bereiding:
Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en bak de pancettareepjes rondom mooi bruin. Doe de sjalotten en gehakte knoflook erbij en roerbak alles nog 2 minuten tot de sjalotten gaar beginnen te worden. Roer de tuinbonen erdoor tot ze rondom vettig zijn. Giet de bouillon in de pan, breng aan de kook en laat de tuinbonen afgedekt 6-8 minuten zachtjes pruttelen tot de bonen heel gaar zijn en de vloeistof is ingekookt. Roer de munt erdoor en laat ze nog 1 minuut pruttelen. Neem de pan van het vuur en breng de bonen op smaak met zout, versgemalen peper en een kneepje citroensap.
Verhit de grill tot goed heet, rooster de sneden brood aan beide kanten krokant en goudbruin en wrijf ze in met het hele knoflookteentje. Serveer het brood met de tuinbonen en pancetta en sprenkel er wat olijfolie op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA