Gegrilde biefstuk met mierikswortelsaus van Jamie

Dit recept komt uit ‘Jamie’s kookrevolutie’. Wij zijn meer van de vettere stukken rund gaan houden, zoals entrecote en picanha, maar ik wilde dit recept toch proberen. De mierikswortelsaus is er erg lekker bij en ik heb voor het eerst verse mierikswortel gebruikt, die ik heb gevonden bij de Sligro. Wij aten er zelfgemaakte frietjes en witlofsalade met appel bij.

Ingrediënten:
2 personen
een klein bosje verse rozemarijn
zeezout en zwarte peper uit de molen
olijfolie
2 biefstukken van elk 225 gram
1 grote teen knoflook
Voor de dressing:
2 eetl. crème fraîche
1 eetl. geraspte mierikswortel, vers of uit een potje
zeezout en zwarte peper uit de molen
1 citroen
extra vierge olijfolie

Bereiding:
Zet een grillpan op hoog vuur en laat hem echt gloeiend heet worden. Stroop de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Meng ze met een flinke snuf zout en peper en strooi het mengsel op een schone snijplank. Sprenkel wat olijfolie op beide kanten van de biefstukken en rol ze door het kruidenmengsel op de plank. Doe de crème fraîche en mierikswortel met een snuf zout en peper in een kommetje. Snijd de citroen doormidden en knijp een beetje sap in het kommetje. Doe er een scheutje extra vierge olijfolie bij en meng alles goed. Proef en meng er wat extra mierikswortel door als het sausje nog niet voldoende pittig is.
Leg de biefstukken in de hete pan en druk zachtjes plat. Wacht een minuut en keer ze dan om. Snijd het puntje van de teen knoflook af en gooi dat weg. Wrijf de hete, geschroeide kant van het vlees nu in met de teen knoflook. Keer de stukken vlees na een minuut weer om, wrijf ook deze kant in met knoflook en druk de stukken vlees weer zachtjes plat. Voor medium biefstukken moet je 4 tot 5 minuten aan elke kant aanhouden. Voor doorbakken biefstukken bak je ze een paar minuten langer. Haal de biefstukken uit de grillpan en laat ze een paar minuten rusten op een bord. Besprenkel ze met een klein beetje olijfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Leg de biefstukken op borden en schep er een flinke klodder van de mierikswortelsaus op of naast. Besprenkel het vlees met vleessap van het bord en een beetje extra vierge olijfolie. Je kunt ze eventueel ook doormidden snijden en op een bedje van bijvoorbeeld waterkers serveren.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA