Ragu (tomatenvleesaus) van Jamie

Dit recept is zo lekker. Ik heb het gemaakt nadat we tijdens onze reis in Umbrie een overheerlijke tagliatelle al ragu hadden gegeten, bedruppeld met extra vergine olijfolie en bestrooid met Parmezaanse kaas. Eenmaal thuis heb ik dit recept uit Jamie’s Italie gemaakt met San Marzano tomaten, echt een must. Ik vind de hoeveelheid wel aan de grote kant, dus ik maak het met 2 blikken tomaten.

Ingrediënten:
4 personen
olijfolie
1 rode ui, gepeld en fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
3 laurierblaadjes
een takje verse rozemarijn
500 g runder- of kalfsgehakt
4 blikken van 400 g gepelde tomaten in stukjes, van goede kwaliteit
zeezout en zwarte peper uit de molen
een stuk Parmezaanse kaas, om te raspen

Bereiding:
Zet een pan op het vuur die zo groot is dat alle ingredienten voor de saus erin kunnen. Doe een scheut olijfolie en de gehakte uitjes en knoflook in de pan en fruit 10 minuten op laag vuur tot ze zacht en lichtgekleurd zijn. Doe de laurierblaadjes, het hele takje rozemarijn, het gehakt en de tomaten in de pan. Roer alles goed door en laat het mengsel aan de kook komen. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de saus 2 uur zachtjes pruttelen. Als de saus op een gegeven moment te dik wordt kun je er een scheutje water doorheen roeren. Voeg zout en zwarte peper uit de molen naar smaak toe. Vis met een tang de laurierblaadjes en het takje rozemarijn uit de saus en gooi die weg.
Kook je favoriete pasta, ik neem altijd verse tagliatelle, en roer door de saus. Giet er een flinke scheut olijfolie bij, voeg als dat nodig is nog wat peper en zout toe en serveer met lekker veel Parmezaanse kaas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA