Stamppot zuurkool met spekjes

Dit recept is voor een basic zuurkoolstamppot, maar uiteraard kan je hem oppimpen met van alles en nog wat. Ik maak vaak de zurkoolstamppot en doe hem dan in een ovenschaal met stukjes appel en banaan erdoorheen en geraspte kaas eroverheen. Banaan doet het heel goed met zuurkool door de zachte zoete romigheid in combinatie met de zuurheid van de zuurkool. Lekker met rookworst.

Ingrediënten:
4 personen
1 kg aardappelen, geschild en in stukjes
1 pak zuurkool
2 dl appelsap
100 g spekjes
klont boter
50 ml melk
zout en peper

Bereiding:
Kook de aardappelen in gezouten water gaar. Doe de zuurkool in een pan en kook met de appelsap op laag vuur met het deksel op de pan 20 minuten. Bak de spekjes op laag vuur uit en schep op een keukenpapiertje. Giet de aardappelen af en laat even uitstomen. Stamp met een pureestamper fijn. Schuif de puree naar één kant en doe aan de andere kant de melk en klont boter. Houd de pan schuin op het vuur en laat de boter smelten en de melk opwarmen. Roer de melk door de puree en roer er de spekjes door. Doe de zuurkool erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA