Gepocheerde minigroenten met kappertjesmayonaise uit Plenty

Dit recept wilde ik al een tijdje maken, maar het was nogal lastig om aan minigroenten te komen. Het komt uit het boek ‘Plenty’ van Yotam Ottolenghi. Uiteindelijk heb ik ze gevonden bij de Sligro, ze waren niet goedkoop en over food miles moeten we maar even zwijgen. Vooral de minipreitjes vonden wij lekker. Ik heb ze als voor- of bijgerecht geserveerd bij gegrilde kip met rijst. Ik wilde weer eens een poging wagen om zelf mayonaise te maken, maar door tijdgebrek heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. Ik heb de ingredienten door kant en klare mayonaise geroerd.

Ingrediënten:
4 personen
200 g miniworteltjes
100 g minivenkel
150 g dunne asperges
100 g minicourgettes
150 g minipreien
2 eetl. gehakte dille om erbij te geven
Pocheervloeistof
6 dl witte wijn
2 dl olijfolie
1 1/2 dl citroensap
2 laurierblaadjes
1/2 ui
2 stengels bleekselderij, in reepjes
1 theel. zout
Mayonaise
1/2 teen knoflook
1 scharreleierdooier
1 1/2 theel. witte wijnazijn
1/2 theel. dijonmosterd
1/2 theel. zout
geraspte schil en het sap van 1/2 citroen
3/4 dl plantaardige olie
2 eetl. kappertjes, uitgelekt en fijngehakt

Bereiding:
Begin met de mayonaise. doe de knoflook, eidooier, azijn, mosterd, zout en citroensap in de kom van een foodprocessor. Schakel hem in op een lage stand en voeg de olie (eerst druppelsgewijs en dan in een straaltje) toe tot het een dikke mayonaise is. Roer de kappertjes en citroenrasp erdoor en zet hem opzij.
Was de groenten en maak ze schoon; laat een deel van de steeltjes of bladeren zitten. Snijd de groenten afhankelijk van het formaat overlangs doormidden of in vieren, zodat de stukken ongeveer even groot zijn. Heel dunne groenten zoals de asperges hoef je niet te snijden.
Giet de wijn in een wijde pan en laat hem 2-3 minuten borrelend koken. Voeg de overige ingredienten voor de pocheervloeistof toe en breng hem tegen de kook aan. Doe eerst de wortelen en venkel in de pan. Voeg na 3 minuten de asperges, courgettes en prei toe en pocheer alles nog 3-4 minuten. De groenten moeten nu beetgaar zijn.
Neem de groenten met een tang uit de pan en schik ze op diepe borden. Schep als je wil wat pocheervocht erbij. Zet voor het opdienen een dot mayonaise op elke portie en berstrooi met de dille.