Soep van spelt met schapenkwark

Dit recept is uit het boek ‘Puur natuur’ van Alain Ducasse. Deze soep is erg lekker en voedzaam. Het lijkt op een lekkere dikke stevige hartige pap. De schapenkwark geeft het een fris smaakje en hebben we bij Ekoplaza gekocht.

Ingrediënten:
4 personen
300 g fijne speltkorrels
halve witte ui, gepeld en gesnipperd
1 teen knoflook, gepeld en de kern verwijderd
1 tomaat, in vieren
dunne plak rookspek, in reepjes
1 eetl olijfolie
4 salieblaadjes
1 mespuntje saffraandraadjes
1 liter gevogeltebouillon
150 g schapenkwark
40 g pecorino of Parmezaan

Bereiding:
Doe de speltkorrels de avond tevoren in een pan, overgiet ze met ruim water en zet ze 12 uur in de koelkast.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de spekreepjes goudbruin. Doe de ui en knoflook erbij. Zet het deksel op de pan en laat de inhoud 5 minuten zachtjes stoven. Doe nu de partjes tomaat en salieblaadjes in de pan en smoor alles nog 2-3 minuten op laag vuur. Roer er tot slot de saffraandraadjes door.
Laat de spelt uitlekken in een zeef en doe hem in de pan. Voeg al roerend de bouillon toe. Breng aan de kook, doe er een beetje zout bij en laat 1 uur zachtjes koken.
Laat de schapenkwark in een met kaasdoek beklede zeef uitlekken. Schep als de spelt gaar is 4 eetlepels speltkorrels uit de pan en houd ze warm. Pureer de inhoud van de pan tot een gladde soep. Roer er als hij te dik is nog een beetje bouillon door. Proef of er voldoende zout en peper in zit en houd goed heet.
Schaaf met een dunschiller spaanders van de pecorino of Parmezaan. Giet de soep in een soepterrine, schep er mooie bollen schapenkwark in. Strooi de achtergehouden speltkorrels en de kaasspaanders over de soep en dien meteen op.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA