‘Beans on toast’ (witte bonen in tomatensaus op toast) van Jamie

Dit recept is heerlijk! Het is uit het boek ‘Jamie’s comfortfood’. De bonen zijn licht pittig en zoet tegelijk, zo subtiel en lekker. De rozemarijn maakt het echt af. Ik at het als ontbijt  op toast met gebakken tomaatjes, een gebakken eitje, bacon en wat avocado. Een lekker begin van de dag.

Ingrediënten:
Rozemarijn chili-olie (ik mengde mijn rozemarijn en zelfgemaakte chili-olie):
2 Spaanse rode pepers
2 takjes rozemarijn
olijfolie
Bonen
4 tenen knoflook
1 ui

1 theel. gerookt paprikapoeder

2 eetl. balsamicoazijn

2 blikken cannellinibonen van 400 g

400 g gepelde tomaten uit blik

worcestershiresauce

tabasco sneden donkerbruin brood
Cheddar

Bereiding:
Begin met de chili-rozemarijnolie. Snijd het steeltje van de pepers. Halveer de pepers in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.Verhit de olie in een pan, voeg de peper en rozemarijn toe en verwarm 20 min. op heel laag vuur, zodat de olie smaak krijgt. Neem de pan van het vuur.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de knoflook in dunne plakjes en zet ze met een scheut chili-rozemarijnolie in een ondiepe, ovenbestendige pan op laag vuur. Pel en snipper de ui en voeg met de paprikapoeder toe aan de knoflook. Verwarm het knoflookmengsel al roerend 10-15 min. tot het zacht en kleverig is. Schenk er de balsamicoazijn bij en laat het geheel inkoken tot het vocht is opgenomen door de groenten. Giet het grootste deel van het vocht van de bonen af en doe ze bij de ui in de pan. Giet de tomaten boven de pan in je hand, knijp ze een beetje fijn en doe ze er met de worcestershiresauce en tabasco bij. Laat de bonen ca. 5 min. koken en breng ze perfect op smaak met peper en eventueel zout. Maak een verkreukeld stuk bakpapier vochtig onder de kraan en dek er de bonen losjes mee af. Zet de pan 50 minuten tot een een uur in de oven tot het mengsel lekker dik is en onweerstaanbaar ruikt. Rooster het brood vlak voordat je aan tafel gaat en verdeel er de bonen over. Rasp er een beetje kaas over, maak het gerecht af met een paar drupjes chili-rozemarijnolie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA