Risotto met pittige garnalen van Ainsley Harriott

Dit recept is uit het boek ‘snel en simpel koken met 5 ingredienten’ van Ainsley Harriott. Het oorspronkelijke recept is met langoustines, maar ik vind garnalen ook lekker.

Ingrediënten:
2 personen
1 kg rauwe grote hele langoustines (ik gebruikte rauwe gepelde garnalen)
2 grote sjalotten
200 ml droge witte wijn
1 milde rode Spaanse peper, zaad verwijderd en fijngehakt
225 g risottorijst
zeezout en versgemalen zwarte peper
4 eetl. olijfolie extra vierge

Bereiding:
In het recept maak je van de schalen van de langoustines een bouillon met de helft van de sjalotjes en de helft van de wijn. In plaats daarvan heb ik bouillon gemaakt van een bouillonblokje.
Verhit 2 eetlepels van de olie in een hapjespan. Voeg de rest van de sjalotten en de helft van de Spaanse peper toe en bak dit mengsel 2-3 minuten roerend, tot de sjalotten glazig zijn. Roer de risottorijst erdoor en bak die enkele minuten mee tot hij een nootachtige geur heeft. Roer de rest van de wijn erdoor en laat die al roerend borrelen.
Schep een soepopscheplepel vol van de bouillon bij de rijst en roer tot alle bouillon is opgenomen. Ga op dezelfde manier te werk met de rest van de bouillon maar wacht steeds even met de volgende lepel tot de vorige bijna geheel is opgenomen. Dit neemt al met al 18-20 minuten in beslag, waarna de rijst beetgaar is.
Verhit de overgebleven olie in een wok en roerbak hierin 20 seconden de rest van de Spaanse peper. Voeg de gepelde langoustines (of garnalen) toe en roerbak 1-2 minuten, of tot ze net gaar zijn. Breng ze op smaak met peper en zout. Schep de risotto voor het serveren in wijde kommen en leg de geroerbakte langoustines erop. Ik heb er voor de smeuïgheid Parmezaanse kaas en een klont boter doorheen geroerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA