Udonnoedelsoep met miso en zalm

Dit recept is uit het boek ‘Skinny weeks en wicked weekends’ van Gizzie Erskine. Ik vind haar recepten geweldig. Dit boek is opgezet dat je doordeweeks licht eet en dat je dan in het weekend kan uitspatten. Dit recept is een “skinny” recept.
Ingrediënten:
2 personen
5 eetl. witte miso
2 eetl. suiker
2 eetl. mirin
2 eetl. sake
2 x 125 gram zalmfilet
1 theel. plantaardige olie
140 gram udonnoedels
zeezout en versgemalen zwarte peper
900 ml water
1 theel. honing
2 eetl. sojasaus
1/2 eetl sriracha (Thaise chilipasta)
6 shiitakes
50 gram enoki-paddestoelen (fluweelpootje)
4 lente-uitjes, alleen de groene delen fijngesneden
enkele stengels bieslook, in 3 stukken gesneden

Bereiding:
Verwarm 2 eetl. van de miso, de suiker, mirin en de sake in een kleine pan op laag vuur tot alles is gesmolten. Laat afkoelen en wrijf de zalmfilets er mee in en laat 30 min. tot 2 uur marineren.
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de zalm met het vel naar beneden toe en bak 6 min., of tot het vel mooi knapperig is. Zet het vuur niet te hoog, anders verbrandt de suiker in de marinade. Draai de zalm om en bak nog 2 min. aan de andere kant, tot hij goudbruin is.
Kook intussen de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.Laat uitlekken en verdeel over twee kommen.

Voeg het water, de honing, de rest van de miso, de sojasaus, de sriracha, de shiitakes, de enoki paddenstoelen, de lente-uitjes en het bieslook toe en breng het net niet aan de kook. Breng de soep op smaak en giet deze dan over de noedels. Verdeel de groenten over de kommen en leg de zalm erop.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA