Gebraden kip met romige citroensaus van Katie Quinn Davis

Dit recept is uit het kookboek ‘Wat Katie eet’ een heerlijk en mooi boek. Ik maak gegrilde kip altijd volgens het recept van mijn moeder, omdat nog nooit een ander recept dat recept overtroffen heeft. Zo nu en dan probeer ik een nieuw recept uit. Ik heb wat minder citroenen gebruikt en ook geen ingelegde citroenen. Verder heb ik niet zoveel bouillon en room toegevoegd aan de jus, alleen een scheutje van elk. Ik hebd e kip in totaal 1,5 uur in de oven gedaan. Het was een lekker kipje.

Ingrediënten:
4 personen
1 scharrelkip
3 klonten boter, op kamertemperatuur
zeezout en ver gemalen zwarte peper
4 citroenen, gehalveerd of in partjes (ik deed er 1)
2 stukken ingelegde citroen
3 bollen knoflook, 1 verdeeld in teentjes (ongepeld), 2 in de breedte gehalveerd
4 takjes rozemarijn
olijfolie of andere plantaardige olie, om te besprenkelen
500 ml kippenbouillon
250 ml room
sap van 1/2 citroen

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Leg de kip op je werkvlak. Trek met je handen voorzichtig het vel van de borst los, zodat er ruimte ontstaat tussen het vel en het vlees.
Duw voorzichtig 2 klonten zachte boter tussen het vel en het vlees en wrijf het vlees ermee in. Wrijf de bovenkant van het vel in met de overgebleven klont boter. Strooi er flink wat zout en peper over en leg de kip in een grote vuurvaste braadslee.
Doe 4 citroenhelften of parten in de buikholte, samen met de ingelegde citroen, de helft van de teentjes knoflook en 1-2 takjes rozemarijn. Leg de rest van de citroenhelften of partjes, de rest van de teentjes knoflook en de halve bollen knoflook rond de kip. Strooi de blaadjes van de rest van de takjes rozemarijn en nog wat zout en peper over de kip. Sprenkel er ook flink wat olie over.
Zet de braadslee in de oven en braad de kip 30 minuten. Haal met een tang de geroosterde citroenen uit de buikholte en knijp ze uit boven de kip. Braad de kip nog circa 30 minuten tot ze gaar is. Haal de kip uit de oven en leg haar op een serveerschaal. Dek de kip losjes af met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten, terwijl je de jus maakt.
Zet de braadslee met het braadvocht op een kookplaat op laag vuur. Giet de kippenbouillon erbij en breng hem heel zacht aan de kook. Roer met een garde het braadvocht door de bouillon en schraap tegelijkertijd de aanbaksels van de bodem. Voeg al roerende de room en het citroensap toe. Breng de jus op smaak met zout en peper. Druk hem eventueel nog even door een fijne zeef. Serveer de kip in stukken met de hete jus erover.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA