Gegrilde sardines, krokante halloumi, waterkerssalade met vijgen en dikke chocolademousse van Jamie

Dit recept is uit het kookboek ‘Jamie in 30 minuten’. In plaats van sardines wilde ik makreelfilet in de oven doen, maar bij het openen van de zak met vis bleek Danjo gerookte makreel te hebben gekocht. Toen hebben we de vis maar weggelaten. De vijgen hadden we sowieso niet gevonden. Met wat restjes courgette, yoghurt en baba ganoush hebben we lekker gegeten.

Ingrediënten:
Sardines
8 hele sardines
4 tenen knfolook
1 citroen
1 verse, rode Spaanse peper
klein bosje verse bladpeterselie
1 theel. venkelzaad
Salade
2 eetl. amandelvlokken
gewassen rucola en waterkers, in totaal 100 g
50 g alfalfa
5 of 6 takjes munt
1 granaatappel
1 eetl. witte wijnazijn
Halloumi
250 g halloumi
2 eetl. sesamzaad
3 tenen knoflook
Vijgen
4 vijgen
vloeibare honing
2 takjes verse munt
Algemeen
olijfolie
extra vierge olijfolie
zeezout en zwarte peper
Mousse (voor 8 personen)
200 g pure chocola
een klein klontje boter
3 dl slagroom
2 eetl. lichtbruine, fijne tafelsuiker
1 theel. vanillepasta of – extract
2 grote eieren
een scheutje brandy, Baileys, Grand Marnier of Armagnac
cacaopoeder, om te bestuiven
1 sinaasappel, clementine of een handvol aardbeien (wij namen frambozen)
Voor erbij
6 volkoren pitabroodjes
1 citroen
een fles koele rosé

Bereiding:
Doe de stukjes chocola met het klontje boter in een mengkom en smelt au bain marie. Klop intussen de slagroom met de suiker en het vanille extract (ik heb de suiker weggelaten). Scheid de eieren, doe de dooiers bij de geklopte slagroom en klop het eiwit in een andere kom stijf. Roer de chocola met een scheutje drank door de slagroom en schep het stijfgeklopte eiwit erdoor. Zet in de koelkast.
Zet een middelgrote koekenpan op het vuur en rooster de amandelvlokken.
Verwarm de oven op 220 graden. Leg de sardines in een braadslee en pers er de knoflook over uit en strooi er een snufje zout en peper op. Rasp er de schil van de citroen overheen en knijp er al het sap uit en leg de uitgeknepen helften tussen de sardines. Besprenkel met olijfolie. Snijd de rode peper in dunne plakjes en strooi die eroverheen met de fijngehakte peterseliesteeltjes en venkelzaad. Hak de peterselieblaadjes in grove stukjes en zet opzij. Hussel alles door elkaar en zet bovenin de oven tot de visjes goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten.
Snijd de halloumi in 8 stukken. Strooi er de sesamzaadjes over en druk ze in de kaas. Doe een scheut olijfolie in de hete koekenpan. Sla de ongepelde tenen knoflook plat, leg ze in de pan en draai het vuur iets hoger. Leg er zodra de knoflook begint te sissen de stukken halloumi bij, laat ze 2 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn, keer ze om en draai het vuur laag. Gooi de zaadjes die op de snijplank liggen erbij.
Besprenkel de pitabroodjes aan beide kanten met water en leg ze onder in de oven om op te warmen.
Leg de blaadjes sla en alfalfa op een schaal. Snijd de blaadjes munt fijn en strooi die met de geroosterde amandelen eroverheen. Snij de granaatappel doormidden, houd de ene helft boven het bord en sla er met de achterkant van een lepel de zaadjes uit. Schep 3 eetl. extra vierge olijfolie in een kleine schenkkan. Pers er het sap van de andere halve granaatappel bij. Doe er de wittewijn azijn bij, roer en zet de dressing naast de sla op tafel.
Snijd de vijgen kruislings in en sprenkel er de honing overheen en strooi de munt eromheen.
Zet alles op tafel en serveer.