Carrot cake (worteltaart) van Bill Granger

Dit recept is uit het boek ‘Bill’s basics’ van Bill Granger, een heerlijk boek met makkelijke gerechten. Dit recept heb ik al meerdere keren gemaakt en ik heb de hoeveelheid suiker van het roomkaasglazuur aangepast, dat vond ik veel te zoet.

Ingrediënten:
200g bloem
3 theel. bakpoeder
1 theel. kaneel
200 g geraspte wortel
250g bruine basterdsuiker
3 eieren
2,5 dl. neutraal smakende olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
100g sultanarozijnen
100g gehakte walnoten
geraspte schil van 1 goed gewassen sinaasappel (die heb ik weggelaten)
Roomkaasglazuur
500 g verse roomkaas, zacht geroerd
3 eetl. zachte boter
2 theel. vanille-extract
250g pedersuiker, gezeefd (ik gebruik 80g)

Bereiding:
Verwarm de oven tot 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter en bekleed met bakpapier.
Zeef de bloem met bakpoeder en kaneel in een mengkom en roer de wortelrasp erdoor. Maak een kuiltje in het midden.
Klop de suiker en eieren in een andere kom door elkaar en roer de olie erdoor. Giet dit mengsel in het kuiltje in het bloemmengsel en roer tot alles net is vermengd. Schep de rozijnen, walnoten en sinaasappelschil erdoor.
Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak in 1-1 1/4 uur in de oven tot een in het midden erin gestoken spies er droog uitkomt. Laat de taart 5 minuten in de vorm afkoelen voor je hem op een taartrooster zet om hem koud te laten worden.
Klop voor het glazuur de verse roomkaas met boter en vanille glad. Klop geleidelijk de poedersuiker erdoor tot alles glad en goed vermengd is. Strijk het glazuur als een dikke laag op de taart.

traktatie-werk-1