Pan Bagnat

Dit recept is uit het boek ‘Koken voor familie en vrienden’ van Ainsley Harriott. Als ik aan pan bagnat denk, denk ik aan zomervakanties aan de Franse zuidkust. Een pan bagnat is een broodje tonijn en lijkt op een salade niçoise. Het is lekker als je het broodje even gekoeld wegzet, zodat de smaken in elkaar kunnen trekken.

Ingrediënten:
4 broodjes
2 eieren
4 eetl. extra vergine olijfolie
1 geperst teentje knoflook
4 petits pains
slablaadjes
2 rijpe tomaten, in plakjes
1 klein rode ui, in dunne plakjes
blikje tonijn (400 g, uitgelekt
100 gr ontpitte zwarte olijven
50 g uitgelekte ansjovis
scheutje citroensap

Bereiding:
Kook de eieren in 10 minuten hard, giet ze af, laat ze onder de kraan schrikken, pel ze en snijd in plakjes. Giet de extra vergine olijfolie in een kommetje en roer er het teentje knoflook doorheen met wat zout en peper. Snijd de petits pains open en bestrijk ze aan de binnenkant met de olijfolie. Was en droog de slablaadjes. Beleg de onderste helften eerst met de slablaadjes, tomaten en ui. Doe daar de tonijn overheen. Beleg met de plakjes ei en de olijven en bestrooi met zout en peper. Beleg met de ansjovis. Roer een scheutje citroensap door de resterende knoflookolie en bedruppel daarmee het beleg van de broodjes. Dek af met de bovenste helften en verpak ze strak in huishoudfolie. Leg 2 uur in de koelkast.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA