Chocolade karamel ‘slices’

Dit recept komt uit het boek ‘Relax’ van Bill Granger. Het doet ons terug denken aan de ‘slices’ in Australië, heerlijke koeken die vaak uit meer lagen bestaan. Ik maak Danjo hier echt heel blij mee. Als je geen zin hebt om te koken zijn ze ook handig, want ze zijn machtig! Eén klein stukje is genoeg. Het is wel echt lekker als je heel pure chocola gebruikt als tegenhanger voor de zoete karamel.

Ingrediënten:
20 stuks
125 g bloem
1 theel. bakpoeder
90g geraspte kokos
115 g fijne kristalsuiker
125 g boter, gesmolten
Vulling:
100 g boter
100 g bruine basterdsuiker
400 ml zoete gecondenseerde melk (blikje)
2 eetl. golden syrup (gele kandijstroop)
1 theel. vanille essence (of extract)
Toplaag:
150 g pure chocolade van goede kwaliteit
1 theel. grof zeezout (bijvoorbeeld Maldon)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 18 x 28 cm licht in en bekleed hem met bakpapier.
Zeef de bloem met het bakpoeder in een grote kom. Voeg het kokos, de suiker en boter toe en roer alles goed door elkaar. Druk het mengsel tegen de bodem van de bakvorm en bak het 12 minuten, of tot het licht kleurt.
Doe voor de vulling de boter, bruine suiker, gecondenseerde melk, golden syrup en vanille-essence in een pan. Verwarm dit al roerend op laag vuur tot de suiker is gesmolten. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat al roerend circa 5 minuten zachtjes koken en onderwijl goudgeel kleuren. Schenk de karamelvulling over de deegbodem uit. Zet de bakvorm nog 10 minuten in de oven. Neem hem uit de oven en laat de inhoud volledig afkoelen.
Verwarm de chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met zachtjes kokend water en roer af en toe tot hij gesmolten is. Bestrijk de karamellaag gelijkmatig met de gesmolten chocolade. Laat hem opstijven en bestrooi hem dan met een beetje zeezout. Snijd in vierkanten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA