Knapperige tonijnrijst van Gizzi

Dit recept is uit het boek ‘Skinny weeks & wicked weekends’ van Gizzi Erskine en is onderdeel van een Japans feestdiner. Het zijn heerlijke knapperige bolletjes sushirijst waar een mengsel van rauwe tonijn op zit. Erbij maakte ik nieuwe stijl sashimi en een aubergine gerecht nasu dengaku.

Ingrediënten:
voor 6 personen als onderdeel van een Japans diner
350 g sushirijst
700 ml water
1 theel. zeezout
2 eetl. lichtbruine basterdsuiker
4 eetl. rijstwijnazijn
250 sashimitonijn
1-2 eetl. loddekuit (masago) (heb ik weggelaten)
1/4 theel. sesamolie
1/4 theel. sriracha (Thaise chilipasta)
2 lente-uitjes, fijngesneden
2 eetl. kewpie Japanse mayonaise (ik heb gewone gebruikt)
4 eetl. boter
1 groene jalapenopeper, in ringetjes gesneden

Bereiding:
Spoel de rijst in een zeef tot het water helder is. Doe de rijst in een middelgrote steelpan met het water en de helft van het zout en breng aan de kook. Temper het vuur, dek af en kook 17 minuten. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afgedekt rusten, zodat de rijst gaart in de stoom in de pan. Verhit de suiker, de azijn en de rest van het zout op middelhoog vuur tot de suiker oplost en voeg dan de gekookte rijst toe. Laat afkoelen.
Snijd de tonijn zo fijn als je kunt. Meng in een kom de tonijn, loddekuit, sesamolie, sriracha, lente-uitjes en mayonaise. Dek af met plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast.
Neem een eetlepel afgekoelde rijst en vorm er een blokje van. Maak de zijkanten vlak met geoliede handen, zodat de rijst een compact blokje vormt. Herhaal met de rest van de rijst. Verhit de boter in een pan en bak de rijstblokjes in 5-8 minuten aan alle kanten, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Schep op elk blokje een theelepel tonijn en garneer met een ringetje jalapenopepertje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA