Zelfgemaakte friet

Ingrediënten:
Voor 4 personen
8-10 middelgrote kruimige aardappelen/ zoete aardappelen
zout
zonnebloemolie

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snijd ze eerst in plakjes en dan mooie dunne frietjes. Doe ze in een vergiet waar je een theedoek in legt en dep de frietjes goed droog. Strooi er zout overheen en meng goed. Doe een flinke hoeveelheid (ongeveer 5-7 cm) zonnebloemolie in een pan en breng dit tot een temperatuur van 160 graden (in een frituurpan kan het natuurlijk ook en is makkelijker). Als je het in een pan doet moet het niet te vol zijn, anders kan je olie over koken. Bak de frietjes in gedeelten in 4 minuten gaar, maar nog niet bruin en laat ze uitlekken. Tot zo ver kan je de frietjes van te voren maken. Als je wil eten breng je de olie tot een temperatuur van 180 graden en bak je de frietjes knapperig en bruin.