Vakantie Kos mei 2018

Van vorige week en deze week even geen weekmenu want we zijn donderdag 19 april vertrokken naar Kos en afgelopen vrijdagochtend vroeg teruggekomen.
We vlogen vroeg heen en na een tussenstop op Lesbos kwamen we rond 13.00u plaatselijke tijd aan op Kos.

Ons hotel, Aegean View Aqua resort, was supermooi en we konden nog snel iets lunchen in het restaurant. We verbleven op basis van all-inclusive, en hoewel dat niet zo mijn ding is, is het toch ook wel relaxed. Het buffet bestond voor de lunch (en ook het diner) uit veel soorten brood, toetjes, waaronder baklava, fruit, fruitwaters, veel salades, waaronder bulgur, aardappel, rijstsalade, bloemkoolsalade, echt heel lekker. Verder waren er kazen, verschillende pasta’s, vaak ook een lekkere filodeegtaart met bijvoorbeeld een vulling van kaas of spinazie, verschillende soorten groenten, garnituren, stoofpotjes, gegrild vlees, vis en voor de kids kipnuggets, vissticks, en frietjes. Je kon ook nog zelf ijs scheppen. Na de lunch gingen we naar onze kamer en we vergaapten ons aan het uitzicht op de mooie zee. Pal voor ons huisje hadden we een gedeeld zwembad met de huisjes eromheen en een paar trapjes naar boven lag het grote zwembad. Omdat het laagseizoen is, waren nog niet alle restaurants en faciliteiten open.
De tweede dag, werden we wakker met een stralende zon en die is de hele vakantie alleen maar meer gaan schijnen. Het ontbijt was heel uitgebreid en heerlijk, één van onze favorieten was de warme baklava met een vulling van custard, bestrooid met kaneel. Jammer genoeg zat er later op de vakantie amandelvulling in, ook lekker, maar minder dan de custard.
De eerste drie dagen hingen we bij het zwembad en de kids bij de kids club, dus dat was best relaxed voor ons, we konden gewoon lekker een boek lezen, wie had dat gedacht!

Zaterdag namen we de shuttlebus naar Kos stad waar we rondwandelden over de ruïnes en door de rustige stad. Daarbij bezochten we ook een centrale markt, wat eigenlijk meer één winkel was waar je allemaal streekproducten kunt kopen, en uiteindelijk streken we neer voor een super lekkere pita gyros. Hierna kochten we nog grote donuts bij een bakkertje en voordat we de bus terug namen, namen we nog een frappé, hét drankje van de Grieken, een ijskoffie en wij bestelden er één met een bolletje ijs, mmmm.

Vanaf maandag hadden we een auto gehuurd en konden we over het eiland cruisen. Aangezien het eiland niet zo groot is, ben je overal in een wip, superfijn. De eerste dag gingen we naar een pauwenbos bij Plaka en daarna picknickten we op het strand met onze meegekregen lunch baskets, in Mastahari. Door het laagseizoen hebben we overal bijna het rijk voor ons alleen. De kids speelden in de zee en op het strand en tot slot namen we weer lekkere frappés bij een superleuk zaakje. Hierna reden we naar het meer bij Tigaki waar we wat flamingo’s spotten en de meiden op avontuur gingen in het moerasland. Tot slot reden we naar de thermale bron aan zee die in het water stroomt en waardoor het water opwarmt, heel bijzonder en heerlijk en ook nog eens op een heel mooi plekje.

Dag 2 met de auto vertrokken we na de lunch naar een bijenboerderij waar we heidehoning en pijnboomhoning kochten. Eigenlijk staat Kos bekend om zijn tijmhoning, maar die vonden we niet zo uitgesproken bij de proeverij. We kregen ook nog loukoumades aangeboden, kleine beignets besprenkeld met honing en bestrooid met kaneel, die ga ik binnenkort eens maken. Hierna reden we naar het zuidelijkste dorpje Kefalos, waar we weer een mooi uitzicht hadden en daarna streken we neer op Stephanos beach met uitzicht op Agios Stephanos, een eilandje vlakbij, waar je volgens de Lonely Planet heen kan zwemmen. De meiden en ik hebben een poging gedaan, maar zagen er toch halverwege vanaf.

Autodag 3 gingen we na de lunch naar een olijfoliefabriek waar we uitleg kregen en de kids zich alvast stortten op de olijfolieproeverij. We kochten uiteindelijk een blikje olijfolie en een flesje rozemarijnolie. Hierna reden we naar bergdorpje Zia, heel mooi, waar we souvenirtjes scoorden en de laatste frappé van de vakantie dronken op een supermooie locatie. We reden door naar Paleo Pyli waar je de bergen in rijdt en op een gegeven moment niet verder komt met de auto en een stukje moet klauteren om bij de ruïnes van het dorp en kasteel te komen. We waren helemaal alleen met de berggeiten, zo bijzonder. De taverna aan de top was jammer genoeg dicht, maar het uitzicht met zonsondergang was er niet minder om. Daarna reden we naar Kos stad om bij het grillrestaurant te gaan eten waar we eerder pita gyros hadden gegeten. De meiden namen weer een pita gyros, Danjo een mixed grill en ik een halve kip. Erbij namen we saganaki, gefrituurde kaas.

De laatste dag hebben we lekker bij het zwembad gelegen en Danjo deed een potje waterpolo. Ook pikten we nog even het waterpark mee, dat inmiddels geopend was. Die avond vlogen we terug en kwamen we midden in de nacht aan op Schiphol.
Het was maar 8 dagen, maar het was perfect. Prachtige accommodatie, lekker gevarieerd eten, mooi weer, leuke uitstapjes met de auto gedaan, overal rustig door het laagseizoen! In één woord, een topvakantie!