Hummus van Honey & Co.

Niets zo lekker als zelfgemaakte hummus en het is zo makkelijk en je hebt al snel een flinke hoeveelheid, dus waarom kant en klaar kopen. Dit recept is uit het kookboek Honey & Co.  Er gaat flink wat tahin in dat de hummus een lekkere nootachtige rokerige smaak geeft. Deze keer heb ik de hummus voor de lunch gegeten met platbrood en overheerlijke preikoekjes uit Plenty.

Ingrediënten:
4 personen als hoofdgerecht of de helft om te delen als mezze
250 g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt in ruim water, zodat ze in volume verdubbelen
1 theel. natriumbicarbonaat of zuiveringszout
3 teentjes knoflook, gepeld
250 g tahinpasta
1/2 theel. gemalen komijn
1 theel. zout, plus extra naar smaak
1 eetl. citroensap, plus extra naar smaak

Bereiding:
Giet de geweekte kikkererwten af en gooi eventuele steentjes, gruis en beschadigde bonen weg. Doe de kikkererwten met voldoende koud water in de grootste pan die je hebt. Breng dit aan de kook en schep het schuim af dat zich na een tijdje vormt. Laat 5 minuten koken en schep opnieuw het schuim af. Doe het natriumbicarbonaat erbij en roer goed door; het gaat nu enorm hard borrelen, als een vulkaan. Schep al het schuim af en laat rustig sudderen. Blijf het schuim afscheppen, omdat de kikkererwten dan mooier koken. Na 30-40 minuten zijn de kikkererwten zacht en gaar. Je kunt zien dat de bonen gaar zijn als het schuim dik en gelig wordt. Als je ze proeft moeten ze smelten op de tong.
Haal de pan van het vuur en giet de kikkererwten af in een vergiet dat op een kom of een pan staat om het kookvocht op te vangen. Doe de kikkererwten in een aparte kom; het uitlekgewicht moet rond de 600 g liggen. Schenk 250 ml van het kookvocht bij de kikkererwten. Doe dit terwijl alles nog warm is, dat geeft een veel zachtere textuur. Als je de kikkererwten en het kookvocht laat afkoelen voor het mengen blijft de textuur grover.
Doe de knoflooktenen erbij en zet de staafmixer erop tot je een glad mengsel hebt. Het ziet er eerder uit als soep dan als een dip, maar het wordt dikker. Voeg de rest van de ingredienten toe en blijf mixen tot alles goed gemengd is. Dek de hummus direct af met plasticfolie om te voorkomen dat zich een velletje vormt tijdens het afkoelen. Het kan nodig zijn om nog water toe te voegen als na het afkoelen blijkt dat de hummus te dik is.
Je kunt de hummus in de koelkast bewaren of bij kamertemperatuur laten afkoelen. Het is 2 dagen houdbaar in de koelkast in een luchtdicht afgesloten bakje.
Proef de hummus voordat je hem gaat serveren en voeg naar smaak zout en citroen toe. Smeer de hummus uit over een bord en strooi er gemalen komijn, gerookt paprikapoeder, fijngehakte peterselie of koriander, geroosterde pijnboompitten, olijfolie, za’atar of zuurkruid (sumak) overheen of allemaal of helemaal niets.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA