Witlof met ham en kaassaus

Dit recept is van mijn moeder. In plaats van dat de witlof in een plakje ham en kaas wordt gerold, wordt de witlof alleen in een plakje ham gerold en overgoten met zelfgemaakte kaassaus. Bij ons thuis is het in ieder geval een favoriet.

Ingrediënten:
4 personen
8 stronkjes witlof, van de buitenste bladeren ontdaan en een klein stukje verwijderd vand e onderkant
8 grote plakken lekkere ham
kaassaus:
25 g boter/margarine
2 eetl. bloem
400 ml melk
200 g geraspte oude kaas
zout en peper

Bereiding:
Kook de witlof in kokend gezouten water met een scheutje citroensap net gaar en laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de kaassaus door in een steelpannetje de boter te laten smelten en de bloem erdoor te roeren. Laat even pruttelen en doe er dan beetje bij beetje de melk bij en klop het met een garde steeds glad voordat je er nieuwe melk bij doet. Als alle melk erbij zit, zet je het vuur hoger en laat je het onder voortdurend roeren aan de kook komen. Laat het kort koken, tot de saus mooi dik wordt. Het mag best een dikke saus zijn, want in de oven komt er vocht uit de witlof en wordt de saus dunner. Voeg de kaas toe en roer tot deze gesmolten is. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet het vuur uit. Maak rolletjes van de witlof en ham en leg in een ovenschaal. Schenk de saus eroverheen en zet een half uur in de oven of tot de bovenkant mooi bruin is. Lekker met gekookte aardappeltjes en eventueel een stukje vlees of vis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA