Artisjok risotto van Jamie

Dit recept is uit het boek ‘Jamie doet’ waarin verschillende landen met specialiteiten beschreven staan, dit recept staat uiteraard onder het hoofdstuk Italië en is heerlijk in zijn eenvoud. Het wordt gemaakt met verse artisjokken en dat is wel echt een must.

Ingrediënten:
2 citroenen
8 babyartisjokken of 4 gewone
olijfolie
2 knoflooktenen, gepeld en fijngesneden
een klein bosje tijm, blaadjes geplukt
Parmezaanse kaas
extra vergine olijfolie

Bereiding:
Pel de artisjokken af tot aan de bleke, dunne blaadjes, snijd ze doormidden en verwijder met behulp van een theelepel de harige kern. Leg de artisjokken in een bak water met de helft van het citroensap en leg er een zwaar deksel of vuurvast bord op om ze onder te houden en verkleuring tegen te gaan.
Verwarm een pan op middelhoog vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe en de knoflook. Bak 2 minuten tot de knoflook zacht is. Snijd de artisjokken in dunne plakjes en doe in de pan met de helft avnd e tijmblaadjes, een snufje zout en peper, een scheutje water en het sap van een halve citroen. Laat ongeveer 8 minuten sudderen tot de artisjokken zacht geworden zijn. Als je de risotto bianco afmaakt met boter en Parmezaanse kaas voeg je de artisjokken toe met de resterende tijmblaadjes. Leg de deksel 2 minuten op de pan en serveer met wat extra geraspte Parmezaanse kaas wat extra vergine olijfolie en citroenpartjes ernaast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA