Blije en voedzame Schotse bouillon van Jamie

Dit recept komt uit het boek ‘Bespaar met Jamie’. Ik heb dat boek in het Engels en dan heet het recept happy & hearty Scottish broth, dus blij is even heel letterlijk vertaald.
De soep hoort eigenlijk gemaakt te worden met kliekjes van een geroosterd stuk lamsvlees, maar dat had ik niet, dus ik heb gewoon bouillon getrokken van rundermergpijpjes en verder geen vlees toegevoegd. Ik kon ook geen parelgort vinden dus daar heb ik spelt voor gebruikt, wat ook erg lekker was. De soep deed me wat denken aan de groene koolsoep van mijn oma, ook zo lekker.

Ingrediënten:
6 personen
restjes lamsbotten
200 g restje lamsvlees
1 kippen of runderbouillonblokje
200 g parelgort
250 g koolraap
100 g raapjes
2 wortels
250 g aardappelen
1/2 savooiekool
100 g diepvriesdoperwtjes
extra vergine olijolie
optioneel: restje muntsaus
knapperig brood om te serveren

Bereiding:
Doe de restjes botten in een grote pan, kneus ze met een deegroller, scheur het restje vlees in de pan en verkruimel het bouillonblokje erbij. Giet er 3,5 liter water overheen en sudder op een middelhoog vuur 1 uur, waarbij je het bovendrijvende schuim wegschept met een schuimspaan. Kook ondertussen de parelgort in een andere pan volgens de kookinstructies. Giet af en zet opzij.
Schil de koolraap en hak in 1 cm grote blokjes met de raapjes, wortels en aardappelen. Voeg de groenten toe aan de bouillon samen met de parelgort en sudder voor nog 20 minuten. Snijd de kool waarvan je de kern verwijdert en voeg aan de bouillon toe voor de laatste 10 minuten met de doperwtjes.
Schep de botten eruit en breng op smaak. Sprenkel er de olie overheen en eventueel de muntsaus en serveer met het brood.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA