Weekmenu week 20

Maandag Krieltjes met slavink en spinazie a la crème
Vandaag kwamen we thuis van vakantie en was ik aardig gaar. Ik ben dan altijd snel van het eten halen, maar Danjo vond het niet erg om te koken. Dus ik deed een powernap, terwijl mijn supermannetje boodschapjes deed en kookte. Phaedra kwam me wekken en ik kon aanschuiven. Weer terug in Nederland een Hollandse pot: krieltjes, slavink en spinazie a la crème.

Dinsdag Salade met courgette, rookvlees, ei en rucolapesto
Vandaag moest ik weer werken en had ik niet veel kookinspiratie. Ik wilde even voor een rijstschotel kijken op ah.nl, maar kwam toen op het recept voor een salade met courgette, ei, rookvlees en rucolapesto. Dus dat is het geworden.
Ik vond het wat aan de weinige kant, zelfs voor 2 volwassenen en 2,5e kinderen, dus ik zou een extra courgette of wat sperzieboontjes of haricots verts toevoegen. In plaats van hazelnoten heb ik pijnboompitjes gedaan, omdat Emilia allergisch is voor hazelnoten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Woensdag Bulgursalade van Jamie
Vandaag eten we een bulgursalade met kip en broccoli van Jamie’s 15 minutes, in plaats van kipfilet heb ik ca. 500 gram kipdijfilets genomen, omdat ik die malser vind. Verder heb ik er ook geen ingemaakte citroenen in gedaan, omdat ik ze ooit te gul in een gerecht heb verwerkt en ik niet af kom van de Dreft-associaties die bij me opkomen als ik ingemaakte citroenen proef. In plaats van harissa heb ik een heel lekkere chilisaus gebruikt, hij is aardig heet, maar past overal bij. Ik zet in mijn kookboeken altijd een beoordeling bij de recepten en deze was zeker zeer geslaagd!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Donderdag Stampotje met ijsbergsla, paprika en gehakt
Vandaag ben ik altijd laat uit werk, dus eten we vaak iets makkelijks en doet Danjo alvast de “mise en place”. Voor vandaag maakten we een stamppotje met ijsbergsla, paprika en gehakt. Ook geïnspireerd door de AH, maar wel wat aangepast. We hebben in plaats van tofugehakt gewoon half om half gehakt genomen. We vonden het een lekker stamppotje.

Vrijdag Asperges met Zelfgemaakte friet en varkenshaas
Phae wilde weer eens zelfgemaakte frietjes eten en ik ben ook niet de beroerdste. Als de meiden ook zeggen dat mama’s frietjes lekkerder zijn dan die van de Mac, dan kan je natuurlijk niet weigeren. Mijn moeder maakte altijd de lekkerste frietjes en vooral op vakantie waren ze altijd lekker. Ze maakte ze dan op het fornuis in de garage van mijn oma in Zuid-Frankrijk en mmmmm, niet te verslaan die frietjes. Mijn moeder en ook mijn oma zwoeren bij de bintjes aardappel, maar die kun je niet altijd makkelijk krijgen. Jaren lang lukte het me maar niet om lekkere frietjes te maken. Ik heb geen friteuse en doe het  gewoon in een pan op het fornuis, maar wat ik ook probeerde, ze bleven slapjes en vet. Tot ik in mijn wanhoop een recept van frietjes erop nasloeg waarin ze kruimige aardappelen gebruiken. Dat had ik nog nooit gedaan en was ook tegen het advies van mijn moeder in. Toch probeerde ik het, en ja hoor, na jaren frustratie had ik eindelijk een knapperig frietje! Het is een welbekend recept, maar toch zet ik het bij de recepten. Ik eet er het liefst Franse mayonaise bij.
We aten deze keer asperges bij de frietjes en we hadden er lekker veel gekocht omdat de meisjes ze sinds dit jaar ook lusten. Ik had twee verpakkingen bij de Hema gekocht waar je ze geschild kan kopen. Ik serveer ze bijna altijd met geprakt ei en gesmolten boter en we hadden er deze keer gebakken varkenshaasjes bij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaterdag Shepherd’s Pie van Jamie
Vandaag aten we een Sheperd’s Pie uit Jamie’s Comfort Food, een superboek. Het recept is met een groot stuk lamsvlees, maar ik ben niet zo’n fan van lamsvlees en daarom gebruikte ik 700 gram schouderkarbonade. Ik heb de schouderkarbonades 2 uur laten garen en dan krijgen ze een korstje en tegelijkertijd een pulled pork structuur.
Erbij had ik Franse doperwtjes gemaakt. Dat is een recept uit mijn jeugd en maken we met doperwtjes uit een pot. Het kan uiteraard ook met verse, maar dat is het voor mij dan toch niet, ook al ziet dat er frisser uit. Verder hadden we nog een restje ijsbergsla van de stamppot, die we met wat tomaatjes en een Gewone vinaigrette erbij serveerden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zondag
Het zondagse ontbijt is altijd uitgebreider bij ons. En sowieso altijd met een lekker eitje en koffie. Eén van onze favoriete recepten is Roerei met ui en tomaat. Het is een familierecept en is van “Tante Dé”, de zus van mijn opa. Als mijn moeder, toen ze nog een kind was, bij haar ging logeren maakte ze dat voor haar. Het is lekker op een witte boterham of op een vers stokbroodje.
Vandaag zijn we in de middag met vrienden naar de ‘fête de la nature’ in het Zuiderpark in Den Haag geweest. Ook weer erg leuk. Omdat ik al verwachtte dat we laat thuis zouden zijn hadden we voor ons Indisch eten uit de vriezer gehaald en de meiden hadden kindertapas die bestonden uit komkommer, tomaat, blokjes kaas, knakworstjes en rijst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA