Kruidige pilaf met gerookte kip, uienraita en muntyoghurtdressing van Ainsley Harriott

Dit recept is uit het ‘Feel-good cookbook’ van Ainsley Harriott, een geweldig mooi boek. Het recept is wordt met gerookte makreel gemaakt, maar dat heb ik al een keer gedaan, dus deze keer besloot ik het voor de verandering met gerookte kip te maken. Erbij had ik nog wat rauwkost gedaan.

Ingrediënten:
4 personen
250 g bruine basmatirijst (ik gebruikte witte)
1 eetl. olijfolie
1 ui, in plakken
1 teen knoflook, gekneusd
3 theel. geraspte verse gember
1/2 theel. gemalen komijn
1/2 theel. cayennepeper
1/2 theel. gemalen geelwortel
2 kardemompeulen, gekneusd
1 laurierblad
450 ml groentebouillon
250 g gerookte makreel (ik gebruikte gerookte kip), in stukjes getrokken
75 g doperwten
zout en versgemalen zwarte peper
verse koriander
Uienraita
1 rode ui, heel dun gesneden
limoensap, naar smaak
snufje cayennepeper
zout
Muntyoghurtdressing
100 g magere yoghurt (ik gebruikte Griekse volle yoghurt)
1 eetl. fijngehakte munt

Bereiding:
Week de rijst 30 minuten in koud water. Maar ondertussen de raita en de dressing. Meng voor de raita, de ui, limoensap en cayennepeper in een kleine kom en breng op smaak met zout. Dek af en zet opzij. Meng voor de dressing de yoghurt met de munt en zet koud.
Giet de rijst af en laat uitlekken in een zeef. Verwarm de olie in een hapjespan, voeg de ui toe en bak voor 5 minuten, totdat de ui licht gekleurd is. Voeg de knoflook, gember, komijn, cayennepeper, geelwortel en kardemompeulen toe. Bak voor 1 minuut en roer er dan de rijst door. Voeg het laurierblad en de bouillon toe en breng aan de kook. Verlaag het vuur, dek af en laat heel zacht sudderen voor ongeveer 20 minuten. Kijk tussendoor of er vocht bij moet of dat de rijst al eerder gaar is.
Doe er de gerookte makreel/kip en de doperwten bij, dek af en zet het vuur uit. Laat 5-10 minuten staan zodat de rijst mooi opdroogt en zacht wordt en zodat de makreel/kip doorwarmt. Bestrooi met koriander en serveer met de raita dressing en eventueel mangochutney.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA