Eggs benedict van Gizzi

Dit recept heb ik uit ‘Skinny weeks & wicked weekends’ van Gizzi Erskine en wil ik al heel lang maken! Ik heb het één keer eerder gemaakt, maar toen was ik zwanger en was het risky om het zelf te eten met rauw ei. Nu heb ik het dan eindelijk gemaakt en zelf gegeten en zelfs het pocheren van de eieren was goed gelukt. Het is meteen één van mijn favoriete eiergerechten geworden, we zaten te smullen. Omdat ik geen kant en klare muffins heb kunnen vinden, aangezien de Marks & Spencer in Den Haag helaas gesloten is, heb ik ze zelf gemaakt en dat was heerlijk. Er waren verschillende recepten voor en uiteindelijk heb ik deze gekozen, maar er ook wel wat polenta over gestrooid, omdat ik de muffins zo ken. Ik had ze een dagje eerder gemaakt, omdat ze toch nog op het laatste moment geroosterd moeten worden. Mijn hollandaisesaus was iets te dun, maar wel lekker.

Ingrediënten:
4 personen
8 grote scharreleieren
4 Engelse muffins, gehalveerd en geroosterd
8 plakjes gerookte ham
4 grote, zongerijpte tomaten, in vier stukken gesneden
2 avocado’s, in plakken gesneden
Hollandaisesaus
2 eierdooiers, van grote scharreleieren
1/2 theel. dragon- of witte wijnazijn
een snufje zeezout
125 g koude, ongezouten boter, in blokjes gesneden
1 scheutje citroensap
een snufje cayennepeper

Bereiding:
Maak eerst de hollandaisesaus. Doe daarvoor de eierdooiers, azijn, het zout en een scheutje ijskoud water in een metalen of glazen kom. Klop enkele minuten onophoudelijk met een garde, zet de kom boven een pan met net kokend water en klop nog 3-5 minuten of tot de saus dik en bleek is.
Haal de pan van het vuur en klop er langzaam de blokjes boter door tot je een romige hollandaise hebt (als de saus te dik is, voeg je een beetje water toe). Breng op smaak met het citroensap en de cayennepeper en houd warm tot je de saus nodig hebt.
Breng een pan met water aan de kook. Breek voorzichtig een ei in de pan, temper het vuur en pocheer in 3 minuten zachtjes of tot het eiwit rond de dooier is gestold. Haal het ei met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de eieren. Als alle eieren klaar zijn, voeg je ze nog 30 seconden opnieuw toe om op te warmen.
Leg op elk bord twee geroosterde muffinhelften. Verdeel de ham, tomaten, avocado en de eieren over de muffins en giet er wat hollandaisesaus over.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA