Cannelloni met spinazie en ricotta

Dit recept komt uit het boek ‘Eten met familie en vrienden’ van Sarah Raven, heerlijk ingedeeld volgens de seizoenen. Als de smaak goed is van de verschillende lagen, krijg je een smaakexplosie, super!

Ingrediënten:
6 personen
500g spinazie
500g ricotta
150 g Parmezaanse kaas, geraspt
3 eetl. geroosterde pijnboompitten
1 teen knoflook, geperst
1/2 muskaatnoot, geraspt
10 vellen lasagne van 9 x 15 cm (ik gebruikte cannelloni)
Kaassaus:
50g boter
2 eetl. bloem
500 ml melk
100g geraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra om te bestrooien
4 eetl. crème fraîche
zout en zwarte peper
Tomatensaus:
1 ui, fijngesneden
3 eetl. olijfolie
800 g tomaten uit blik
snufje gedroogde oregano
2 tenen knoflook
flinke snuf zout

Bereiding:
Maak eerst de kaassaus. Laat de boter smelten in een steelpan op laag vuur. Strooi de bloem erover en roer even. Klop de melk geleidelijk erdoor, breng de saus aan de kook en verwarm hem 5 minuten op laag vuur onder af en toe kloppen. Roer de Parmezaanse kaas, de crème fraîche en wat zout en peper erdoor. Zet de saus weg.
Maak nu de tomatensaus. Smoor in een steelpan de ui circa 5 minuten in de olijfolie. Voeg de tomaten oregano, de hele tenen knoflook en wat zout toe en laat de saus op laag vuur circa 20 minuten tot twee derde inkoken, zodat hij mooi dik wordt. Zet hem weg.
Kook de spinazie met de olijfolie afgedekt in een grote pan tot hij slinkt. Giet hem af in een vergiet en druk er met de bolle kant van een lepel of met je handen zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de spinazie kleiner en doe in een kom.
Voeg de ricotta, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook, nootmuskaat en wat zout en peper toe aan de spinazie. Roer alles goed door elkaar.
Verwarm de oven op 180 graden. Spreid de lasagnevellen uit op het werkvlak. Schep op elk vel een bergje van de spinazievulling en rol het op tot een rolletje. Als je cannellonibuisjes gebruikt kan je die vullen met een theelepel of met behulp van een slagroomspuit.
Spreid de tomatensaus uit op de bodem van een ovenschaal van 30 x 22 cm en schik hierop de cannelloni, elk met de naad omlaag. Schenk de kaassaus erover en strooi er nog wat geraspte Parmezaanse kaas over. Zet de ovenschotel 30 minuten in de oven tot hij helemaal gaar is en goudbruin kleurt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA