Shepherd’s Pie van Jamie

OLYMPUS DIGITAL CAMERADit recept is uit Jamie’s comfort food

Ingrediënten:
Voor 8-10 personen
Geroosterd lamsvlees:
kleine lamsschouder met bot (2 kg)
olijfolie

Vulling:
4 rode uien
4 wortels
4 bleekselderijstengels
1 middelgrote koolraap
paar takjes rozemarijn
volle eetl. bloem

Topping, zijdes en bodem
2,5 kg Maris Piper aardappelen of andere aardappelen
2 stukken boter
100 gram cheddar kaas/Goudse kaas
2 takjes rozemarijn
60 gram vers broodkruim

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 170 graden. Wrijf de lamsschouder in met olie en bestrooi met zout en peper en leg in een passende braadslee. Voeg een scheut water toe en laat 4 uur in de oven roosteren tot het vlees mals is en van het bot valt. Haal uit de oven, haal het vlees en vel van het bot, hak grof en laat afkoelen. Haal het uitgelopen vet uit de braadslee en doe in een kommetje. Doe een scheut kokend water in de braadslee en roer de aanbaksels los.

Snijd voor de vulling de rode uien, wortels, bleekselderij en koolraap in grove stukjes. Doe het in een pan met 2 eetlepels van het uitgelopen vet en bak 20 minuten met de rozemarijn tot het bruin begint te worden. Doe er de bloem bij, vlees en botten en ook de jus uit de braadslee en doe er 1,5 liter water bij en laat 40 minuten sudderen. Roer zo nu en dan tot het een dikkere massa wordt. Doe de vulling in een grove zeef boven een kom.

Voor de topping, zijdes en bodem kook je de geschilde aardappelen in gezouten water gaar. Giet af, laat uitstomen en stamp met de helft van de kaas, boter en zout en peper tot een puree en laat afkoelen. Verwarm de oven tot 200 graden en vet een geschikte vorm in met het uitgelopen vet en verdeel er de rozemarijnnaaldjes en de helft van het broodkruim over. Duw de puree 1 cm dik tegen de bodem en wanden aan en vul op met de vulling uit de zeef. Schep er wat van de uitgelekte jus over en dek af met een laag puree. Strooi er de rest van de geraspte kaas en broodkruim op en zet op de bodem van de oven voor 1 uur en 10 minuten.