Kerst 2018; kerstontbijt, Japans, gourmet en Niven

Dit jaar hadden we een relaxtere kerst dan vorige jaren op culinair vlak. We hadden namelijk een wat andere invulling van de dagen dan normaal. Maar goed, om bij het begin te beginnen; kerst begint bijna altijd met de voorbereidingen voor de kerstfestiviteiten op school. Dit jaar was het Ferran zijn eerste kerstviering op school en er was kerstontbijt. Hij had gekozen om pannenkoeken mee te nemen en de meiden wilden scones en kaasstengels maken. De woensdag voor het kerstontbijt hebben we de hele middag in de keuken gestaan en bakten we 40 mini pannenkoeken, bereidden we de kaasstengels voor en bakten we ook de mini scones alvast. De volgende ochtend bakten we de kaasstengels af en we waren erg tevreden over het resultaat. De miniscones en pannenkoeken warmden we op en na het aantrekken van de feesttenues konden we gaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kerstavond pakten we uit met een Japanse tafel. Ik maakte onze geliefde donburi; sushirijst met rauwe tonijn op twee manieren, sashimi nieuwe stijl; dichtgeschroeide rauwe zalm, ngiri’s met zalm en tonijn, aubergine met sesam en bosui en edamame. Ferran vond de rijst en boontjes wel lekker, maar hij snapte niet waarom de tonijn en zalm koud waren en kon de textuur niet zo waarderen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor ons kerstontbijt op eerste kerstdag maakte Ferran sterrenscones en de meiden Daneroles croissantjes. Daarna aten we eggs benedict met avocado en gerookte zalm en ik was niet ontevreden over mijn gepocheerde eitjes. We sloten af met een stukje kerststol en dronken er een lekker sapje bij van Albert Heijn.

’s Avonds gingen we gourmetten bij de ouders van Danjo en maakte Danjo met hulp van de meiden een ouderwetse huzarensalade. Hij was goed gelukt!

Voor het ontbijt op tweede kerstdag maakte Emilia met Danjo ontbijtcrumble in éénpersoonsbakjes. Verder maakte ik zelf nog twee favorieten van mijn moeder om haar te verrassen; geglaceerde kastanjes en advocaat.

In de middag gingen we naar mijn ouders voor cadeaus onder de kerstboom en hadden we een 3-gangen kerstdiner besteld bij sterren restaurant Niven. We begonnen met een kerstpunch en de amuses; kip met citroen en tijm, pandankcake met kokoscreme en forelkuit en sponscake van witte en zwarte sesam met witte sesamcreme. Daarna aten de kids lekkernijen uit de Airfryer.

Vervolgens ging ik volgens het stappenplan van Niven aan de slag met het voorgerecht, gerookte zalm met veel extra smaakmakers erop en eromheen. Erg lekker! Daarna moest ik even goed nadenken omdat voor het hoofdgerecht veel onderdelen opgewarmd moesten worden. Uiteindelijk was het voor niets, omdat er zoveel onderdelen waren om op het bord te leggen, koelde het toch af. Verwarmde borden waren handig geweest en even opwarmen in de magnetron was niet mogelijk met de borden met een gouden randje. Het hoofdgerecht was procureur met pastinaak, biet, koffie en een eigen jus. Het vlees was erg lekker, maar de bijgerechten vielen wat tegen. Als dessert hadden we een blauwe bessentaartje met bessenmousse en merengue. Het taartje was lekker, maar wel al wat taai. Ik denk dat het lekker was geweest om hem even op te piepen in de oven, zodat het korstje weer knapperig werd. Voor bij de koffie hadden we nog friandises; een bonbon, nougat en brownies.

Plaats een reactie